Какво е баклата

Какво е баклата

Зърна бакла

През пролетта до появяването на зеления фасул баклата е предпочитан и търсен зеленчук, внасящ разнообразие в храната на хората. Отглеждането и в зеленчуковите градини е полезно и поради силно изразената азотфиксираща способност на бактериите, развиващи се по кореновата и система. Тази симбиоза я прави отличен предшественик за другите зеленчукови култури, отглеждани след нея.

Баклата е едногодишно растение от сем. Бобови, с добре развита коренова система, от която се наблюдават множество грудки на азотфиксиращите бактерии. Стъблото е изправено, ръбесто, четиристенно и без власинки. Цветовете са разположени по 4 - 6 в основата на сложните листа. Две от венчелистчетата, т.нар. крилца, имат характерно черно петно.

Цветовете на баклата се посещават от много пчели. Плодът е боб, който в млада възраст има сиво-зелен цвят и крехка консистенция, а след узряване придобива черен цвят. Тази особеност е причината в някои райони баклата да е известна под името "черен боб".

Бакла

Баклата е една от най-старите зеленчукови култури с обширен район на разпространение - от Хималаите до Пиринейския полуостров. За нейна родина се счина средна Азия - Афганистан, Пакистан, Таджикистан и Западен Тян Шан. Като вторичен произходен център се приема Средиземноморието, откъдето са и повечето едрозърнести форми, отглеждани и у нас.

Най-широко разпространеният сорт бакла у нас се нарича Хиоска. Той развива високи до 1 м растения с едри цветове, 4-5 на една дръжка. Бобовете се образуват главно в долната част на стъблото. Те са едри, светлозелени и крехки, когато са млади, а в ботаническа зрялост са тъмнокафяви, с пергаментов слой. Семената са едри, с тъмношоколадов цвят. Сортът е много родовит и ранозрял. А също така има и голяма хранителна стойност.

Боб бакла

В народната медицина отварата от семена на баклата се използва като успокояващо и противовъзпалително средство при гастроентерити. Отварите и настойките от цветето ѝ се употребяват като козметично средство. Консумацията на баклата подобрява перисталтиката на червата при запек и съдейства за намаляване на холестерола.

Разбира се, с бакла винаги можете да си приготвите нещо вкусно и здравословно.

Чорба от бакла

Необходими продукти: 500 г свежи бобове от бакла, 4 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 яйце, зелен лук, зелен чесън, магданоз, копър и сол.

Начин на приготвяне: Преди да се започне приготвянето на ястието, баклата се натрива много добре със сол, измива се и се бланшира. В маслото се нарязват нарязаните на ситно лук и чесън и бланшираната бакла. Прибавя се брашното и се залива с 4 ч.ч. топла вода. Вари се на умерен огън. Накрая добре сварената чорба се застройва и се подправя с магданоза и копъра.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати