Подправките, които правят картофите неустоими

Подправки за картофи

Картофите са много обичан от българите зеленчук, който присъства много често на трапезите ни. Можем да си приготвим картофи по най-разнообразни начини, освен това ги добавяме в супи, в гозби и в салати.

Изобщо, както и да сме си ги приготвили, те стават вкусни и много лесно се комбинират с други зеленчуци, както и с меса и не на последно място риба.

Месото в комбинация със зеленчуците може да бъде мазно или по-сухо – и в двата случай, ще се получи добра гозба. За рибата не е необходим коментар – почти всеки път гарнитурата за печена или пържена риба е салата от картофи или пък пържени такива.

Картофи с месо

До тук добре, но знаем ли кои са подправките, които много подхождат на картофите и допълват вкуса им? Като се замислим в различните гозби, които се съдържат картофи се слагат различни продукти, затова нека да кажем кои са най-подходящите миризми, които трябва задължително да добавяме към картофите, независимо какво сме приготвили с тях.

На първо място това е копърът – не прекалявайте с количеството, но и не го забравяйте, особено на гозби като грах с картофи, или на обичаните картофи соте.

Омлет с картофи

Една от интересните, но по-рядко използвани подправки за картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте щедро към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи.

И като става дума за копър, не можем да не отдадем нужното внимание и на магданоза – добавяйте го в края на готовата вече картофена яхния, също и задължително в гювеч и когато правите картофени кюфтета. Ако много обичате и двата продукта, слагайте го и към салата от варени картофи.

Картофена яхния

Ако сте си купили пресни картофи, задължително сложете розмарин и малко чесън, изпечете ги с бира в тавата или с вода и се наслаждавайте на прекрасния им вкус след това. Черен пипер може да сложите на картофена супа или на гювеч. В единия случай смлян, в другия на зърна, но не прекалявайте с количеството – добавете съвсем малко, само за вкус.

Ако искате да и приготвите печени картофи с подправки, добавете червен пипер, чубрица, малко риган и сол. Объркайте всичко това, добавете повечко мазнина и просто изчакайте хубаво да се запекат.

В случай, че сте любители на кимиона, който, знаете, има много силен аромат, можете да го добавяте при картофите, ако сте приготвили картофи с пилешко месо. Не слагайте голямо количество, за да не загорчи гозбата. В някои краища на България кимионът е задължителна добавка и към яхнията.

Много домакини слагат джоджен, особено ако картофите са приготвени с агнешко месо – вкусът става особен, но месото и подправката добре се съчетават и вероятно ще ви хареса. И тъй като в общи линии това са основните подправки, които трябва да имате в кухнята си, когато приготвяте картофи, да не пропуснем да споменем и чубрица.

Напоследък доста пренебрегната с появата на всички други миризми, но все пак чубрицата си остава на върха на зелените подправки. Добавяйте я в картофени кюфтета и яхния.

5 5
4 3
3 2
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
БатеКраси
БатеКраси
05.06.2017 09:50
Иначе картофите са зеленчук!!!!!! И от кой род зеленчуци са??????
0
0
Албена Асенова
Аз освен джоджен често добавям и калофер.
0
1
Янко
Янко
25.05.2016 21:47
индийско орехче много им бяга на картофите, особено на пюре ,ест.в малки количества
1
0
Първолетка
Първолетка
18.09.2015 18:03
На картофи най приляга чубрица и сминдух
1
3
куклата
куклата
12.08.2015 19:32
Най-добрата подправка за картофи е тарос/ естрагон/. Опитайте!
2
5
zosq
zosq
05.07.2015 16:25
А защо забравяте куркумата?
1
3
Домакиня
Домакиня
03.03.2015 00:06
Пропуснали сте естрагон/тарос/.Той е незаменима подправка за картофена яхния
7
2
боъко
боъко
27.01.2014 18:09
картофите добре понасят и сух чесън размесен с галета и запечен
стават много вкусни.
4
4
Мая
Мая
27.01.2014 11:51
Сложете чубрица и бабина душичка и чесън към яхния с картофи и ......накапах се.Да ви е сладко.
5
1
Соня
Соня
13.12.2013 10:21
Много обичаме картофи под всякаква форма , които сами си произвеждаме и задължително слагам копър, черен пипер, чубрица а когато е в яхния даф. лист и накрая без магданоз нестава -великолепни са
4
3