Домашните картофи Уеджис са перфектно подправени картофки, хрупкави отвън и пухкави отвътре. Може да се сервират с подходящ сос, като вкусно предястие или като картофена гарнитура.
Тези картофки са любими както за деца, така и за възрастни. Лесни са за приготвяне и са чудесни за барбекюта и партита. Ето как да си направите домашни картофи Уеджис.
Необходими продукти /за 3 порции/:
3 големи картофа /най-подходящи са сорт русет (russets)/
1/3 ч.ч. зехтин (80 мл)
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка лук на прах
1 супена лъжица сушен риган
1 супена лъжица червен пипер
1/2 ч.ч. пармезан (55 г), може и вегетариански
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180-200°C.
Измийте добре картофите. Използвайте остър нож, за да разрежете картофите наполовина по дължина, върху дъска за рязане. Поставете с отрязаната страна надолу, след това я разрежете наполовина по дължина отново, за да направите четвъртинки. Нарежете всяка четвъртина отново наполовина, за да получите осем картофени резена.
Нарязаните картофени парчета оваляйте със зехтина, лука на прах, чесъна на прах, солта, черния пипер, червения пипер и ригана в подходяща купа. Поръсете ги с настърган на ренде пармезан, който ще добави малко допълнителен, наситен, пикантен вкус. Поставете ги върху тава покрита с лист за печене, с кожата надолу.
Печете 40-50 минути.
Сервирайте домашните картофки Уеджис с класически ястия като сочен дюнер, хамбургер, панирани пилешки хапки и др.
Да Ви е сладко!
Вижте също:
- Картофки Уеджис в еър фрайър;
- Американски картофи Уеджис.
Коментари