gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пържене със зехтин

Пържене със зехтин

Зехтин

Зехтинът е най-подходящата мазнина за пърженето на вегетариански и рибни ястия. За пърженето на 1 килограм сурови зеленчуци са необходими 150 милилитра зехтин.

Зехтинът е най-мазното от всички растителни масла. Молекулите на мастните киселини в зехтина са по-големи, отколкото в останалите растителни масла. Заради това зехтинът съдържа повече въглехидрати и енергийната му стойност е по-висока.

Готвене със Зехтин

Зехтинът съдържа линолева киселина, която участва в предаването на импулсите от една клетка на друга. Благодарение на това по-бързо мислим, запомняме повече информация и се справяме по-лесно със стресови ситуации.

Зехтинът по-слабо се окислява при нагряване в сравнение с останалите видове растителни масла. При зехтина има по-малък шанс за поява на канцерогенни продукти. Когато пържите продукти в зехтин, не се образуват вещества, които са много вредни за стомаха и за лигавицата му.

Пържене със Зехтин

Зехтинът се препоръчва за консумация на хора, които страдат от заболявания на стомаха. Пържените в зехтин продукти са много по-здравословни от тези, които се пържат в масло или слънчогледово олио.

Затова е добре да използвате за пържене зехтин, когато имате такава възможност, тъй като той е по-скъп от слънчогледовото олио, но пък е много по-здравословен.

Зехтинът може да се използва за пържене, без да се притеснявате, че ще образува вредни вещества. Зехтинът, за разлика от олиото, може да се използва повече от един път за пържене, тъй като в него не са се образували канцерогенни вещества по време на пърженето. За разлика от зехтина, олиото трябва да се изхвърли веднага, след като в него са били пържени каквито и да е продукти.

Зехтинът, който в древността е бил известен с името течно злато, може да бъде проверен за качество с помощта на хладилник. Оставете зехтина в хладилник за три дни. Ако след това се появи бяла утайка в зехтина, това означава, че той е качествен.

След като го извадите от хладилника, зехтинът отново ще придобие първоначалния си цвят и ще можете да го използвате, за да пържите картофки, кюфтенца, риба, зеленчуци или други любими вкусотии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Монтеки
Монтеки
28.11.2015 19:59
Аз пържа редовно със зехтин,но НЕ И СТУДЕНО-ПРЕСОВАН!Използвам само зехтин-POMACE.Пише го на етикета!Освен това пържа ввъв фритюрник само,за да мога да контролирам температурата!!!Ако пържите на някакъв тип/електрически или газов/ котлон,съобразявайте се с температурата(т.т.да не е най-силната степен!).
3
0
Стефан
Стефан
22.10.2013 20:39
Студенопресованият зехтинец не само че се хаби при пържене/както е казал колегата отдолу/,но това е една от най-слабите мазнини за термична обработка и от цялата работа се отделят най-много канцерогени. Ако искате да пържите,ако изобщо го правите по добре с мас, както са правили бабите ни! Зехтина се слага само на салатка или добавен във вече готовото ястие, непосредствено преди да се консумира и НИКОГА термично обработен!
9
3
ААААААААААААА
ААААААААААААА
26.06.2013 19:57
КОГАТО ЗЕХТИНЪТ СЕ ТРЕТИРА С КАКВАТО И ДА Е ТОПЛИННА ОБРАБОТКА,ВСИЧКО ПОЛЕЗНО В НЕГО ИЗЧЕЗВА!КОНСУМИРА СЕ САМО В НАТУРАЛНО СЪСТОЯНИЕ!НЕ ГО ХАБЕТЕ КАТО ПЪРЖИТЕ С НЕГО!ИЗПОЛЗВАЙТЕ СИ ОЛИО!
6
2
Slaff
Slaff
03.05.2013 16:45
Линковете нещо не успяха да излязат. Ще се опитам още веднъж да ги постна. Ако не - просто напишете по-горе в търсачката "орторексия" и четете :)

Пържене_със_зехтин

Орторексията_е_предпоставка_за_много_болести
1
1
Slaff
Slaff
03.05.2013 16:38
Съгласен съм отчасти с първия пост. Не може да се ползва за пържене на всичко поради специфичния му остър, маслинен вкус. Но е факт, че дори при топлинна обработка си остава по-добрата алтернатива. Все пак не бих се лишил от качествата и вкуса на слънчогледовото олио, маслото, маста и другите такива. Смятам, че всяко си има своето място и е компромис използването на друго, без значение дали поради липсата му или поради факта, че не е толкова здравословно. Що се касае за здравословния начин на хранене ще кажа само едно - ОРТОРЕКСИЯ. Поствам ви два линка тук, където може да се прочете повече по въпроса. Смятам, че това ще сложи край на каквито и да било спорове ... :)

2
4
лупи
лупи
02.05.2013 22:24
Разбира се,че се пържи със зехтин! Това че Кинки за пръв път чува си е негов/а/ проблем. Хора четете, образовайте се, живейте здравословно!
1
9
Кинки
Кинки
02.05.2013 20:53
Ама що за глупост? Къде се е чуло и видяло зехтин да се пържи? И то само защото било по-полезно... Ехо, той има специфичен аромат, който се засилва и влошава веднъж щом се нагрее. Хайде смесете аромата на пресни картофки или дори месо с този на зехтина да видим колко приятно ще се комбинират.
3
0
Ал
Ал
04.03.2014 18:19
На мен ми е изключително приятен аромата на зехтин независимо дали пържа или задушавам някъква храна. Не ме притеснява и цената, почти няма разлика от това да купя зехтин или слънчогледово олио/не живея в България/Единственото което наистина ме интересува дали е вреден зехтина при нагряване или не. Но явно няма споразумение по този въпрос.
1
0