gotvach.bg»Статии»Любопитно»Чаят със свой музей в Русия

Чаят със свой музей в Русия

Чай

Най-популярната напитка в Русия, чаят, вече си има свой музей в Москва.

Една от чаените фабрики на братушките събра на едно място над 100-годишната история на напитката в страната.

"Създаването на подобен музей стана възможно благодарение на инициативата на хората, работещи тук. Още през 50-те години на миналия те започнали да създават колекцията си", заяви генералният директор на Московската чайна фабрика Максим Балакин пред РИА "Новости".

Едни от най-ценните експонати в музея са чаени колекции на руските фабрики в периода от втората половина на ХІХ и ХХ век.

Иначе родината на чая е Китай. Съществуват много исторически сведения и легенди кой е неговият откривател и кога точно е навлязъл за масова употреба сред населението на най-многолюдната страна.

Едно от най-разпространените теории е, че чаят съществува заради странните навици на китайския император Шен Нън, живял през XXVIII век преди Христа.

Той пиел само преварена вода, за да не пипне някоя болест. По време на обиколка през една от провинциите му, императорът ожаднял. Слугите от свитата му наклали огън, а във врящата вода случайно паднали листа от лайка.

Ароматната напитка се понравила на императора. И нали той е пример за подражание, не след дълго и поданиците му луднали по чая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати