Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Храните с най-високо съдържание на пестициди

Храните с най-високо съдържание на пестициди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Марули

Пестицидите са тези химикали, предназначени за третиране на неорганична храна. Те доказано вредят на човешкото здраве. Въпреки това повечето от храните, които консумираме, се обработват с тях. Макар и в малки количества, пестицидите могат да доведат до появата и развитието на различни заболявания, дори до рак.

За да не попадате на пестициди, най-добрият вариант е да консумирате органични храни, в които със сигурност няма пестициди. Това обаче не винаги е възможно. Поради това, избирайте внимателно следните храни:

Селъри. В него се засича най-голям процент на остатъци - 64 пестицида. 13 тях са канцерогенни, 31 предизвикват хормонални проблеми, 12 от тях са невротоксини, а последните 14 забавят развитието на плода или причиняват репродуктивни смущения.

Праскови. Те са на второ място, с открити остатъци от 62 пестицида. 11 от тях увреждат репродуктивната функция, 12 са невротоксини, 10 са вероятни причинители на рак, а за 29 се предполага, че нарушават хормоналния баланс.

Ягоди. В тях се намират остатъци от 54 пестицида – 9 канцерогенни, 11 невротоксини, 12, увреждащи репродуктивните способности и 24, увреждащи хормоналната система.

Боровинки. В тях се откриват остатъци от 52 пестицида. Седем от тях увреждат репродуктивните способности и водят до забавено развитие, 24 водят до смущения в хормоналната система, 14 са невротоксини, а за останалите 8 се предполага, че предразполагат развитието на рак.

Марули. Намират се остатъци от 51 пестицида, като 12 от тях са канцерогенни, 9 са невротоксини, 10 смущават репродуктивните способности, а останалите 29 нарушават хормоналния баланс.

Пиперки. Откритите пестициди в тях са 49 на брой. От тях 11 се смятат за потенциални причинители на рак. 26 водят до хормонални увреждания, 13 са невротоксини, а 10 нарушават репродуктивните способности. Те могат да доведат и до забавяне в развитието на плода.

Спанак. 48 остатъци от пестицида. 6 от тях забавят развитието и репродуктивните функции, 8 са невротоксини, за 25 се предполага, че променят хормоните, а 8 причиняват рак.

Спанак

Ябълки. Общо 42 остатъчни вещества се откриват в ябълките. 7 от тези пестициди са канцерогенни, 19 предизвикват хормонални смущения, 10 са невротоксини, а 10 причиняват репродуктивни проблеми.

Картофи. В тях се откриват остатъци от 37 пестицида, седем от които са вероятни причинители на тумори. От останалите, 12 вредят на хормоните, 9 са токсини за нервната система, а последните 6 нарушават репродуктивните способности и развитието на плода.

Краставици. 35 пестицида - 9 канцерогенни, 9 причиняващи проблеми в репродуктивната система и развитието на плода, 25 водят до хормонални проблеми, а невротоксините са 12.

Домати. 5 канцерогенни, 14 водещи до хормонални смущения, 6 невротоксини, 3 водещи до редпродуктивни проблеми – общо 35 пестицида.

Грозде. Пестицидите я него са с един по-малко – 34, четири от които канцерогенни. 10 са невротоксини, 17 нарушават хормоналния баланс, а 6 пречат на репродуктивните способности и забавят развитието.

Нектарини. Общо 33 остатъци от пестицида. 7 от тях са канцерогенни, 19 водят до хормонални проблеми, 9 са невротоксини, а 6 вредят на репродуктивните способности, както и на нормалното развитие на плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest