gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Храните с най-високо съдържание на пестициди

Храните с най-високо съдържание на пестициди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Марули
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Пестицидите са тези химикали, предназначени за третиране на неорганична храна. Те доказано вредят на човешкото здраве. Въпреки това повечето от храните, които консумираме, се обработват с тях. Макар и в малки количества, пестицидите могат да доведат до появата и развитието на различни заболявания, дори до рак.

За да не попадате на пестициди, най-добрият вариант е да консумирате органични храни, в които със сигурност няма пестициди. Това обаче не винаги е възможно. Поради това, избирайте внимателно следните храни:

Селъри. В него се засича най-голям процент на остатъци - 64 пестицида. 13 тях са канцерогенни, 31 предизвикват хормонални проблеми, 12 от тях са невротоксини, а последните 14 забавят развитието на плода или причиняват репродуктивни смущения.

Праскови. Те са на второ място, с открити остатъци от 62 пестицида. 11 от тях увреждат репродуктивната функция, 12 са невротоксини, 10 са вероятни причинители на рак, а за 29 се предполага, че нарушават хормоналния баланс.

Хранителни Продукти

Ягоди. В тях се намират остатъци от 54 пестицида – 9 канцерогенни, 11 невротоксини, 12, увреждащи репродуктивните способности и 24, увреждащи хормоналната система.

Боровинки. В тях се откриват остатъци от 52 пестицида. Седем от тях увреждат репродуктивните способности и водят до забавено развитие, 24 водят до смущения в хормоналната система, 14 са невротоксини, а за останалите 8 се предполага, че предразполагат развитието на рак.

Марули. Намират се остатъци от 51 пестицида, като 12 от тях са канцерогенни, 9 са невротоксини, 10 смущават репродуктивните способности, а останалите 29 нарушават хормоналния баланс.

Пиперки. Откритите пестициди в тях са 49 на брой. От тях 11 се смятат за потенциални причинители на рак. 26 водят до хормонални увреждания, 13 са невротоксини, а 10 нарушават репродуктивните способности. Те могат да доведат и до забавяне в развитието на плода.

Спанак. 48 остатъци от пестицида. 6 от тях забавят развитието и репродуктивните функции, 8 са невротоксини, за 25 се предполага, че променят хормоните, а 8 причиняват рак.

Спанак

Ябълки. Общо 42 остатъчни вещества се откриват в ябълките. 7 от тези пестициди са канцерогенни, 19 предизвикват хормонални смущения, 10 са невротоксини, а 10 причиняват репродуктивни проблеми.

Картофи. В тях се откриват остатъци от 37 пестицида, седем от които са вероятни причинители на тумори. От останалите, 12 вредят на хормоните, 9 са токсини за нервната система, а последните 6 нарушават репродуктивните способности и развитието на плода.

Краставици. 35 пестицида - 9 канцерогенни, 9 причиняващи проблеми в репродуктивната система и развитието на плода, 25 водят до хормонални проблеми, а невротоксините са 12.

Домати. 5 канцерогенни, 14 водещи до хормонални смущения, 6 невротоксини, 3 водещи до редпродуктивни проблеми – общо 35 пестицида.

Грозде. Пестицидите я него са с един по-малко – 34, четири от които канцерогенни. 10 са невротоксини, 17 нарушават хормоналния баланс, а 6 пречат на репродуктивните способности и забавят развитието.

Нектарини. Общо 33 остатъци от пестицида. 7 от тях са канцерогенни, 19 водят до хормонални проблеми, 9 са невротоксини, а 6 вредят на репродуктивните способности, както и на нормалното развитие на плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest