Солта ни прави по-глупави
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Солта ни прави по-глупави

Солта ни прави по-глупави

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Морска сол
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Отдавна се смята, че прекаляването със солта има отрицателен ефект върху човешкото здраве. Освен това от години се знае, че пресоляването на манджите е вредно за хората с високо кръвно налягане.

Известно е също така, че прекаляването със солта е вредно за сърдечно-съдовата система. Според последни проучвания обаче става ясно, че солта има и друго отрицателно действие – тя оказва негативно действие и върху мозъка.

При прекаляване със сол може да се стигне до загуба на част от интелекта, а казано с по-прости думи – до постепенно оглупяване.

Според последните проучвания, ако прекалявате със солта, това води до постепенна загуба на интелектуалния ви потенциал и на възможностите на мозъка ви да реагира правилно и достатъчно бързо.

Практически това си проличава при забавянето на мозъчната дейност при хора, които редовно консумират пресолена храна, в сравнение с тези, които използват солта в разумни количества.

Сол

При експеримент на изследователи от Канада, който е продължил над три години, са били проучени интелектуалните възможности на хора на над 1200 човека на възраст над 67 години.

За тези три години били изследвани и хранителните навици на всички участници в експеримента, като специални таблици определяли колко количество сол консумира всеки човек дневно. В края на експеримента резултатите показали, че колкото повече сол консумира човек, толкова повече намаляват интелектуалните му възможности.

С напредването на възрастта солта оказва по-вредно влияние, отколкото при не толкова възрастни хора. Когато човек прекалява със солта и в същото време води заседнал начин на живот, това неминуемо се отразява върху интелекта му, като той загубва част от възможностите си.

При завишена консумация на сол реакциите на мозъка се забавят, а паметта отслабва много по-бързо, отколкото, ако се консумира нормално количество сол, достатъчно за нуждите на организма. Затова не прекалявайте с консумацията на сол и не пресолявайте ястията, особено ако в семейството ви има и възрастни хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ив. Манчев
Ив. Манчев
11.03.2014 01:33
Да, но не! Солта наистина е вредна само ако не се пие достатъчно вода! Други хора внушават тази теза за да излизаме от аптеката с пълни пликове с лекарства,оставяйки по 30-40 лв. всеки месец!?! Домашните животни се разболяват ако няма каменна сол да лижат до насита!Нашите дядовци и баби не са и чували за инсулт,инфаркт,холестерол въпреки че не са ограничавали солта и са купували 2 пъти годишно аспирин и хинин !Не се оставяйте да ви промиват мозъците!
1
0
Си. Петкова
Си. Петкова
30.03.2014 17:07
Не сте прав, Г-н Манчев. Първо, каменната сол която животните консумират, няма нищо общо с тази която ние употребяваме в ежедневието си. Второ, животните имат мярка, за разлика от хората. Виждала съм хора които солят до побеляване! И трето, относно бабите .... айде стига вече с тази изтъркана фраза, тип "не се прави, баба ти все това е яла". Това което са консумирали нашите баби е било чисто, истинско и е идвало от природата, те сами са го произвеждали! А ние днес забравихме, че сме част от тази природа, решихме че сме по-велики и можем да я изместим .... всичко което ядем днес е синтетично! Нашата храна не идва от природата плод на хиляди, дори милиони години еволюция, а от лабораториите плод на хибридизация, генна мутация и добавяне на синтетични подобрители, стабилизатори, консерванти и какво ли още не, че дори и витамини! И да се върнем на солта, все пак за нея става дума. Тази така наречена "готварска сол" е всичко друго но не и сол, още по-малко полезна. Тя е избелена с хлор, преработена до неузнаваемост и за финал с добавен йод, разбира се синтетичен. И питам ви аз в този момент, кое по-точно е промиването на мозъци? Къде в този материал видяхте покана, да получите клубна карта за най-близката аптека?
Разбирам, Вашето възмущение. Аз също съм на мнение, че фармацевтичната индустрия иска, ние да бъдем нейни верни роби до края на дните си. Но не забравяйте Г-н Манчев, че фармацевтичната индустрия и хранително-вкусовата промишленост, работят една за друга!
Желая Ви, крепко здраве!
0
0