gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Ягоди срещу лош холестерол

Ягоди срещу лош холестерол

Ягоди
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Похапването на 500 г ягоди на ден може да помогне за побеждаване на т.нар. лош холестерол, сочат резултатите от проучване. Нивата на триглицеридите също ще се намалят, твърдят проучващите.

В проучването участие са взели 23 доброволци, които са хапвали повече от месец по половин килограм ягоди всеки ден. Изследването е съвместно – между испански и италиански учени, специалистите са от политехническия университет на Марке, както и университетите на Севиля и Саламанка.

Доброволците са подложени на изследвания на кръвта преди самото изследване, както и след него. Според резултатите общият им холестерол е спаднал средно с около 8.78 %. Спаднали са също и нивата на лошия холестерол, както и тези на триглицеридите, съответно с 14 на сто и 21 на сто.

Добре познатият добър холестерол или липопротеините с висока плътност останал с непроменени нива, твърдят специалистите. Резултатите посочват, че ягодите подобрили и други параметри в кръвта на доброволците – подобрила се е функцията на тромбоцитите, липидният профил в плазмата, антиоксидантните биомаркери като витамин С.

Ползи от Ягоди

15 дни след края на изследването, всички те са се върнали към първоначалните си нива – след края на „лечението“ с ягоди, доброволците са започнали отново стария си режим на живот.

На този етап специалистите нямат доказателства точно кои съединения във вкусните ягоди постигат такива положителни резултати. Предположенията им са, че това са антоцианините – това всъщност са растителни пигменти, които осигуряват червения цвят на ароматния плод.

Не само ягодите са полезни и препоръчвани за намаляване на лошия холестерол. Парче диня също може да помогне в борбата с холестерола, сочат резултати от предишно изследване.

Причината се крие в аминокиселина, съдържаща се в плода, която подобрява кръвообращението, отпуска кръвоносните съдове. Учените твърдят, че редовното похапване на водния плод може да намали нивата на холестерола двойно.

Този плод дори защитава функцията на сърцето, тъй като може да намали кръвното налягане, сочат резултатите от други проучвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати