Няколко идеи за свежи великденски кексчета

Великденски мъфини

За Великден традиционно се похапват козунаци – къде домашни, къде купени от фурната, но са задължителни за трапезата ни. Ако искате да поразчупите традицията, може да си направите и друг десерт.

В крайна смета по празниците повечето хора се събират със семействата си, така че дори храната да бъде повече, едва ли ще остане. Предлагаме ви да си приготвите великденски мъфини – става лесно и бързо. Подбрали сме няколко рецепти за сладки кексчета.

Мъфини с канела и орехи

Необходими продукти: 2 ч.ч. брашно, 2 яйца, 2/3 ч.ч. захар, 2 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. заквасена сметана, щипка сол, 1 пакетче масло, ванилия, портокал.

Мъфини с орехи

За пълнежа са необходими: по ½ ч.ч. стафиди, орехи и кафява захар, 1 – 2 ч.л. канела, 1 ч.ч. ром.

Начин на приготвяне: Преди да започнете със сместа за мъфините, сложете стафидите в рома – целта е да се надуят. Тестото се прави по следния начин – разбивате двете яйца, добавяте захарта, мекото масло, сметаната.

Разбивате добре, след което изсипвате по малко от брашното, което сте смесили с бакпулвера. Добавете и щипката сол, ванилията. Почти накрая изсипете кората от един портокал, която сте настъргали на едро ренде.

Стафидите хубаво отцеждате от рома и ги разбърквате с накълцаните орехи и канелата. Изсипвате сместа във формите за мъфини – пълните ги около 1/3, после слагате от пълнежа, отново смес, следва пълнеж и завършвате с тесто. Отгоре поръсете с малко кафява захар.

Печете мъфините на около 180 градуса – задължително е фурната да бъде предварително загрята.

Следващото предложение е отново за сладки кексчета – разбийте 2 яйца с 1 ч.ч. захар, след което добавете съм сместа 1 ч.ч. кисело мляко. След като сместа се уеднакви, добавете ¾ ч.ч. мазнина – може олио или разтопено масло. Разбъркайте и добавете течна ванилия. Следва да изсипете брашното (общо количество 2 ч.ч.) постепенно, като добавяте и бакпулвер – около 2 ч.л.

Спаначени мъфини

Всичко се разбива и към сместа се слагат сушени плодове по избор – ако слагате мънички плодчета, не е необходимо да ги режете. В случай, че предпочитате кайсии, сливи или други по-едри, нарежете ги на малки парченца. Изсипвате всичко това във формите и печете в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.

И тъй като все пак е пролет, предлагаме ви да си направите солени кексчета със спанак. За целта ще ви трябват:

Спаначени мъфини

Необходими продукти: 2 яйца, 2 ч.ч. брашно, 70 г масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. бакпулвер, ½ ч.ч. сол, ½ ч.ч. настърган пармезан, около 250 г замразен спанак

Начин на приготвяне: Спанакът се размразява и изстисква добре от водата. Пресявате брашното и бакпулвера, добавяте към тях солта и сиренето.

Разбърквате сместа добре и правите кладенче по средата – в него изсипвате разбитите яйца, мляко, спанака и разтопено масло. Бъркайте докато сместа се уеднакви. После изсипвате във форми и печете в умерена фурна.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати