Кулинарна употреба на мащерка
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на мащерка

Кулинарна употреба на мащерка

Мащерка

Ароматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай от мащерка, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави. Мащерката се използва при приготвянето на ястия от месо, риба, бобови култури, яйца, картофи, патладжани, както и други зеленчуци.

Маслото от мащерка от своя страна намира огромно приложение в народната медицина.

Мащерката се използва също така и при различни видове консервиране – мариноване и осоляване. Мащерка се добавя и в десерти като кремове, пудинги и сладолед.

Гъби с Мащерка

В кулинарията се използват както пресни, така и сушени листенца мащерка, а също така и връхчета с все още неразцъфнали цветенца. Те имат изискан вкус и аромат и променят аромата и вкуса на различните ястия.

Свежи клонки мащерка се добавят в различни видове супа и в сосове, за да освежат аромата им. Пилешкото месо става много по-ароматно, ако го освежите с прясна или сушена мащерка малко преди да стане напълно готово.

Ако добавите мащерка в ястие от картофи или от зеле, то ще се промени изцяло и ще бъде много ароматно и вкусно. Така можете да изненадате своите близки с познато за тях ястие, в което обаче сте добавили ароматна изненада.

Риба с Мащерка

Лещата, грахът и бобът, приготвени с добавка от мащерка, имат уникален вкус и аромат. Мазното месо става много по-изтънчено на вкус, ако при печенето добавите към него малко мащерка.

За телешкото месо мащерката не е толкова подходяща, но за свинско, агнешко, пилешко, патешко и пуешко е направо незаменима.

С мащерка се подобрява вкусът и ароматът на ястия от свински или пилешки дробчета, сърчица и бъбреци. Ако приготвите супа с използване на сирене и добавите в нея мащерка, ще се насладите на един наистина неповторим вкус и аромат.

Добавете мащерка към пастет от свински черен дроб и ще се насладите на ароматен вкусен резултат. Малко мащерка, добавена в тестото за сладкиши, променя изцяло вкуса и аромата на десерта. Добавете щипка мащерка в сладоледа и се насладете на един напълно нов вкус и аромат.

Мащерката може да се добави също така и в различни видове салати от свежи зеленчуци. Ястията от риба стават много вкусни с мащерка. Тази подправка е подходяща и за сосове и маринати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Аз слагам мащерка на гъбена чорба и риба.
0
0