Предимства на стевията пред останалите подсладители

Стевия

Стевията се радва на нарастваща популярност сред останалите заместители на захарта. Но какви са предимствата и пред тях?

В нашето ежедневие дори неволно използваме различни алтернативи на бялата захар. Те обаче често могат да са по-вредни дори и от нея. Най-популярния заместител е захаринът (E954).

В сравнение с обикновената бяла захар той е 200 пъти по-сладък. Доказани странични ефекти от употребата му са дерматологични проблеми, повдигане, диария, тахикардия. Предполага се и негова значителна роля в образуването на канцерогени, водещи до рак.

Друг широко залегнал подсладител е аспартамът (E951, E962 и E962). Забранен в редица държави, той продължава масово да се добавя в почти всеки познат ни продукт в търговската мрежа.

Той се добавя както в сладки, така и в солени продукти. Той е канцерогенен, води до депресия, имунни проблеми, увреждания и още много други. У нас е по-известен като НутраСуит.

Стевията от своя страна е растение, за разлика от останалите химично получени подсладители. То се отглежда в страни с топъл климат. Грижите, които изисква са минимални, а видимите и предимства бързо я изкачват на върховете на световния пазар.

Стевия на Прах

У нас стевия се намира под формата на таблетки, листа, сироп и течна. Веществата, които се откриват в нея са изключително сладки, но и не съдържат калории.

Те са устойчиви на различна киселинност и много висока температура, почти до 200 градуса. Положителното при тях е, че не ферментират. Това означава, че не могат да предизвикат кариес и не възбуждат глад за въглехидрати.

Стевията е подсладител, подходящи са за диабетици. Освен това със нея може да се замени захарта във всяка кулинарна рецепта.

В сравнение с останалите продукти, предлагани на пазара, стевията е абсолютно безвредна. Растението има изключителен потенциал.

Той се дължи както на голямата му сладост, така и на съдържащите се в него витамини, минерали, целулоза, пектинови вещества, растителни липиди, полизахариди и други.

Приемът и действа хомеопатично и тонизиращо. Стевията носи на организма безусловно необходими на организма хранителни съставки.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати