gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Здравословни рискове от маниока

Здравословни рискове от маниока

Здравословни рискове от маниока

Маниока (Manihot esculenta ) е основен начин за препитание на милиони хора по света. Родом от Бразилия този тропически храст вече е пренесен и в Африка, Югоизточна Азия и някои части на САЩ. Използването му като част от менюто се дължи на съдържащите се в него нишесте, протеини, минерали, както и витамините А, В и С.

Трябва да се знае, че рисковете от консумацията на маниока са големи, защото ако не бъде приготвен правилно, става отровен. По тази причина Японското министерство на здравеопазването забранява маниока да се употребява с цел храна.

Токсичността си маниока дължи на съединението линамарин (linamarina). По своя химичен състава той прилича на захарта, но има добавен цианиден йон. Така приета, маниоката в сурово състояние става отровна и само няколко парчета довеждат до фатален край. Веднъж попаднала в организма, се преработва и довежда до фатален край.

Корените на маниока традиционно се варят и участват в приготвянето на азиатски сладкиши. Това е и место ястие в много тропически страни. Заради това, че грудките на този храст съдържат нишесте, те се преработват за направата на брашно. А младите и свежи листа могат да бъдат сготвени като зеленчуци с кокосово мляко.

Маниока може да е опасна храна

Някои доклади посочват, че горчивият сорт маниока съдържа опасните за организма линамарин и лотаустралин. Като се смята, че тези сортове маниока с по–горчив вкус са и по-отровни. Тяхното въздействие върху тялото е пагубно. Уврежда се функцията на бъбреците, черния дроб и някои части от мозъка. Отровите се натрупват в организма, унищожават хипофизната жлеза в мозъка и блокират дейността на вътрешните органи. Това сред най-известните рискове от маниока за здравето.

Маниока се счита за безопасна, ако се приема в малко количества и внимателно приготвена. Също да не се прекалява с продължителността на консумацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати