gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Непознатите испански сирена

Непознатите испански сирена

Испански сирена

Испанците се гордеят със своите сирена, чийто брой надхвърля 600 вида. Идиасабал е едно от най-прочутите сирена сред испанците. То е от групата на твърдите сирена. Има съвсем малко на брой дупки, които са миниатюрни. То не се троши и има вкус на опушено.

Друго популярно в Испания сирене е Маон. То се произвежда в Менорка. То е с цвят на слонова кост и малко дупки, а коричката му е ярко оранжева. Вкусът му е пикантен и солен.

Испанското сирене Манчего е твърдо и се прави от древноримско време. Манчего е твърдо и сухо, но в същото време мазно. При производството му се използва само мляко на крави, които пасат в Ла Манча.

Вкусът му прилича на този на ядките макадамия и има нюанс на карамел. Ароматът му напомня за печено агнешко месо.

Сиренето Афуегал Питу в превод означава огън в гърлото. То е от групата на свежите сирена и е популярно заради силно пикатнтия си вкус. Лютите чушки се използват както за направата на самото сирене и се нарязват в млякото, но с тях се натърква често коричката на сиренето.

Мато

Затова Афуегал Питу е много люто. То е с форма на епископска митра. Коричката му е оранжева, с бяла плесен.

Мато е свежо испанско сирене, което прилича на извара, с цитрусов вкус. В него не се добавя сол, то се произвежда в гърненца, на което дължи характерната си форма. Консумира се с мед и плодове.

Най-популярното испанско синьо сирене е Кабралес. То зрее 3 месеца в пещери. Кората му се пробожда с пръчици, за да проникне в сиренето синята плесен, която е характерна за определени пещери. Когато е узрявало 6 месеца, сиреното става изцяло синьо. Вътрешността на сиренето е раирана, с петна от хрупкава плесен в различни цветове - от сивозелено до пурпурно. Ароматът му е плодов.

Синьото сирене Пикос де Еропа се произвежда от краве мляко с допълнение от козе или овче мляко. То е пронизано от сини жилки и е с тръпчив аромат и пикантен послевкус.

Сиренето Кесо дел Монсек е меко, с груба петниста коричка, която се поръсва с пепел. То се произвежда от козе мляко. Това сирене буквално се топи в устата.

Сиренето Сан Симон е меко, продава се във формата на круша или на куршум. То е с апетитна полирана коричка в червеникаво-кафяв цвят. То има силно изразен маслен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илия Тодоров
Илия Тодоров
05.04.2017 13:44
В момента според изискванията на регулаторния орган на сирене Манчего, едно сирене за да се нарича Манчего освен, че трябва да е направено в провинция Ла Манча, то трябва да е задължително само от овче мляко и то от овце от породата Манчега. Всичко, което не отговаря на тези условия НЕ може да се нарича и продава като Манчего.
И за другите сирена от статията може да се направят някои уточнения, но неточностите не са фрапиращи.
3
0