gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Натурални подсладители: Изомалт

Натурални подсладители: Изомалт

изомалт
Чугунен тиган с капак - 26 см-16%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
59.00 лв.
Виж ››

Изомалтът е сред малкото безвредни естествени подсладители. Той е подходящ заместител за всеки, който иска да ограничи приема на захар.

Освен че е естествен и безвреден, изомалтът е и в групата на натуралните подсладители, които се усвояват лесно и максимално от организма. Плюс това те носят на тялото енергия, подобна на тази, която доставя и приемът на обикновената захар. За разлика от изомалтът, синтетичните подсладители, като аспартам, захарин и други, не се усвояват от организма и не му носят никаква енергийна мощ.

Изомалтът е продукт, изцяло получен чрез двустепенно извличане на захарта от цвеклото. На вид и вкус е точно като захарта. Използваните количества от него в рецептите са същите като тези на захарта. Предимствата му пред нея и останалите продукти обаче изобщо не са за подценяване.

За да използвате изомалт обаче, първо трябва да го откриете. Най-често той се продава в специализираните био магазини. Там, той се предлага закален, поради което преди употреба трябва да се разтопи в микровълнова фурна.

В тази форма изомалтът се използва най-вече за направата на красиви декорации. Освен това може да се открие в няколко цвята – бял, лилав, зелен и други. Изомалтът се използва и за направата на различни фигурки от захар и различни украшения за торти и сладкиши.

приготвяне на торта с изомалт

Когато се сдобиете с изомалт, той е на гранули. Към него се добавя около 10 % от цялата маса вода, в която те трябва да се разтворят. Получената течна консистенция е прекрасна за изработка на декорации от теглена захар.

Може да се използва и в комбинация със силиконови молдове. А най-хубавото е, че всичко остатъчни продукти от изомалта могат да се използват отново – само трябва да се претопят и оформят.

В промишленото производство изомалтът се използва главно за направата на желирани продукти, дъвки, меки и твърди бонбони, сладкарски изделия, сладолед, шоколад и много други. Познат е като Е953. Той е все по-често предпочитан пред останалите продукти, тъй като осигурява необходимата структура и сладост.

Освен това е безвреден за хората. Сладките изделия, в които се влагат синтетични продукти, полепват по ръцете и зъбите и стават меки с повишаване на температурата. Продуктите с изомалт нямат подобни проявления, най-вече защото точката на топенене на изомалта е 145 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати