Японската кухня и защо тя не само суши

Японската кухня и защо тя не само суши
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Макар у нас японската кухня да се свързва само със световноизвестното суши, приготвяно от сурова риба, нейното разнообразие от различни ястия е наистина огромно. Освен със сушито и ориза, който е основа съставка на всички японски ястия, Япония е известна и като най-големият потребител на морски продукти. Това не означава непременно те да са част от сушито.

Като островна държава, японците могат да си набавят рибата както от Тихия океан, така и от Атлантическия и от Индийския.

Въпреки че доскоро имаше забраната за улов на китове, в Япония тази традиция датира още от 16 в и продължава да се практикува и днес, макар и под строг надзор. От тази година Япония отново възобнови улова на китове. Месо от кит можете да си поръчате само в най-изисканите ресторанти, като то се приготвя леко запържено или на пара под формата на сашими.

Сред най-разпространените риби и морски продукти, които се ловят в Япония, са сардините, щуките, раците, червеноперката, калмарите, скумрията, сьомгата, ивичестия тунец и мидите. По време на улов се събира и голямо количество водорасли, които масово се използват за кулинарните нужди на японците.

Интересен е и фактът, че освен най-голям потребител на риба японците са и най-големият вносител на морски продукти в целия свят. Голямата употреба в японската кухня на риба и морски деликатеси се дължи освен на природните богатства на островната държава, така и на изповядваната от японците религия.

Само допреди 150 години в тази държава е съществувала забрана да се колят четирикраки животни, поради което дори и в наши дни месото не е толкова разпространено. Причина за забраната е масово изповядвания от японците будизъм.

От месата в Япония най-разпространено е пилешкото, но през последните години започва да навлиза и свинското и говеждото месо. То може да се приготви по най-различни начини, но обикновено се прави на скара, запържено на тънки късчета или на кюфтета. Задължително за гарнитура към него се поднасят зеленчуци и соев сос.

Много разпространено в японската кухня е и фидето, но то няма нищо общо с това, което знаем ние за него, както и начините по които се приготвя. Най-използваните видове фиде са:

- Удон - пшенично дебело фиде, приготвено без яйца, което най-често се използва като гарнитура към тофу или темпура;

- Сомен- много тънко сухо фиде, което се сервира полято с бульон и нарязан на стино лук, който предварително е изстуден;

- Соба- фиде от елда, което се поднася като сомена, но към него се прибавя и щипка индийско орехче.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати