gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно меню за вегетарианци

Здравословно меню за вегетарианци

Вегетарианска диета

Мнозина хора си мислят, че вегетарианците не се хранят здравословно и че вегетарианството като такова е движение на модерното общество. И двете неща са пълна заблуда. Много древни философи и мислители като Питагор, Плутарх, Платон, Сократ, Сенека и Буда са били вегетарианци, световноизвестни художници като Леонардо да Винчи и Винсент Ван Гог, писатели, поети, музиканти и много други също.

Дори и в българското общество е имало и продължава да има много вегетарианци. Петър Дънов, Владимир Димитров- Майстора и Лили Иванова са само малка част от имената на известни вегетарианци, които могат да бъдат изброени.

Погрешно е и твърдението, че вегетарианците се хранят непълноценно, защото се лишават от протеините, съдържащи се в месните продукти, защото при правилно комбиниране на растителните протеини реално нищо не пречи на здравословната диета на вегетарианците.

Вегетарианството се разделя на няколко течения и диетата зависи най-вече от това с какво са решили да се хранят хората, спазващи принципите на тези движения. Така например оволактовегетарианците се хранят без месо, но консумират мляко, яйца и мед, докато лактовегетарианците не консумират и месо, и яйца.

Веганите, от своя страна, не консумират абсолютни никакви животински продукти, включително мляко, сирене, кашкавал, яйца и мед. За най-крайни се смятат суровоядците, които освен че не консумират месни и млечни продукти, не подлагат на никаква термична обработка храните, които приемат. Съществуват и полувегетарианци, които не ядат месо, но спокойно си похапват пилешко и риба, поради което не се приемат добре от истинските вегетарианци.

Вегетариански бургер

С изключение на суровоядците, които са малко по-различна тема, всички останали вегетарианци могат да се хранят напълно здравословно. Повечето от тях знаят за принципа на протеиновото допълване, който е водещ за здравословното меню на всички вегетарианци. Той се базира на комбинирането на различни растителни протеини, като комбинацията в много случаи е по-добра от месните протеини.

Така например комбинирането на бобовите растения, които почти не съдържат метионин, с житните култури, бедни на лизин, води до приема на висококачествени протеини. Спазвайки този основен принцип менюто на всеки вегетарианец може да бъде съвсем здравословно, дори и по-здравословно от това на хората, които обичат да си похапват месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати