Пет начина да направим еклери

Френски еклери

Еклерите са едни от най-популярните френски десерти, които бързо са завладели и останалите части по света. Възникнали са около 19 в., но не е ясно със сигурност чия идея са.

С тях са се хранели първоначално само френските крале и кралици, както и аристокрацията. Те се приготвят от парено тесто и могат да имат всякакъв пълнеж. Ето най-популярната рецепта за приготвянето на тестото за еклери и пет варианта с какво да ги напълните:

Тесто за еклери

Необходими продукти: 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. вода, 180 г масло, 2 1/2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сол, 10 яйца

Начин на приготвяне: Млякото, водата, маслото и солта се загряват до кипване и към тях постепенно се прибавя брашното при непрекъснато разбъркване. Съдът се слага на тих огън и се бърка, докато се получи еднородна тестена топка. Сваля се от огъня, охлажда се и се прибавят едно по едно яйцата. Разбърква се, като въртенето става само в една посока.

Еклери

Така приготвеното тесто се слага в пош, от който върху хартия за печене се шприцоват продълговати пръчици, които се пекат в силно загрята фурна до порозовяване. По време на печенето не се отваря печката, защото еклерите няма да набъбнат. След като са готови, се оставят да изстинат на съвсем леко отворена врата на фурната, разрязват се на две и се пълнят с пълнеж по избор. Ето варианти за пълнеж на сладки и солени еклери:

Маслен крем Бретон

Приготвя се като 1 пакетче масло се разбива с 200 г пудра захар и към тях се прибавят 1 ванилия и настъргана кора от лимон.

Шоколадов маслен крем

Приготвя се като масленият крем Бретон, но се добавя и малко мляко, в което са разтворени няколко лъжици какао.

Сметанов крем

Приготвя се като се разбие сметана, към която се добавя захар и ванилия.

Солени еклери с хайвер

Еклерите се пълнят с хайвер, към който сте прибавили няколко стръка див лук и чесън. Можете също така да добавите и нарязани на шайби зелени или черни маслини.

Солени еклери с руска салата

Еклерите се пълнят с предварително приготвена или закупена руска салата, която се подправя с малко лимонов сок.

Не пропускайте да опитате някои от любимите ни рецепти за еклери: Еклери с млечен крем, Пържени еклери, Домашни еклери, Еклери с шоколад, Еклери с крем Брюле, Еклери с шоколадов крем, Мини еклери.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати