Прошуто Модена и прошуто Сан Даниеле

Прошуто

Италианците са обърнали приготвянето на прошуто в кулинарно произведение на изкуството, на който процес посвещават от 9 до 18 месеца в зависимост от теглото.

Прошуто е вид шунка от свински бут, маринован и зрял при специфични условия, наложен със сол и подправки. Задните бутове първоначално се натриват със сол, след което съхнат в продължение на около 10 месеца.

Месото става твърдо, сухо и с плътен аромат. Някои от най-известните видове от деликатеса са прошуто от Модена и прошуто Сан Даниеле. Продуктът има запазена марка за произход и може да се прави само в Италия, което го прави истинско национално богатство.

Произходът на прошуто от Модена датира от антични времена, най-вероятно от бронзовата епоха. Районът на Модена открай време е сочен като пример за обработката на свинско месо точно благодарение на античната традиция в саламите и кулинарията.

Освен с великолепната сурова шунка, която е защитена от италианския закон и може да бъде произвеждана единствено там, още от Средновековието в града се произвежда и световноизвестният оцет Балсамико.

Прошуто Сан Даниеле пък се нарежда сред най-известните и обичани видове прошуто. Вкусът му е изискано-сладък, за разлика от другите, които са по-пикантни и солени. Най-подходящият сезон за производството му е зимата, а най-качественото прошуто се произвежда в местността Сан Даниеле.

Прошуто Сан Даниеле

Всъщност, незаменимата съставка, без която този деликатес никога не би станал толкова прочут, е въздухът. Стандартите за производството на това прошуто са достижими от едва 30 производителя и включват девет производствени етапа и то след като е премината летвата на отглеждането на качествено месо.

Прошуто Сан Даниеле се консумира прясно и нарязано на много тънки ивици. Най-добре вкусът му може да се усети просто върху филия безсолен хляб.

Друга подходяща комбинация е с плодовегрозде, смокини, киви, както и папая и манго. Но класиката си остава комбинацията му с пъпеш – воден и сладък. Не е препоръчително да се съчетава със сирена, за да не доминират вкуса му.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати