Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Прошуто Сан Даниеле

Прошуто Сан Даниеле

Прошуто Сан Даниеле поднасяне

Сред кулинарните специалитети има един, чиито ценители са пръснати по всички точки на света. Те са омаяни от незабравимия му вкус и това е напълно закономерно. Става въпрос за удивително апетитното прошуто - скъпа шунка, предлагана в различни видове, сервирана по десетки начини и всеки от тях е класика.

Най-известното е прошуто Сан Даниеле, което е част от националното богатство на своята родина - Италия, заради което му е издадена марка за произход, юридически защитена в Италия и ЕС. Няма да е пресилено ако се каже, че това е перлата в короната на италианската традиция в сушенето на месо.

Ето систематизираната информация за този уникален продукт на италианската кухня.

Описание на прошуто Сан Даниеле

С името прошуто се назовава деликатес на италианската кухня, представляващ вид шунка, направена от свински бут, маринован и подложен на зреене по специфичен само за този продукт начин. Негова тънкост е употребата на сол и ароматни подправки при производството му.

Прошутото се предлага в мрежата за хранителни стоки в 2 основни варианта:

- Крудо или сурово прошуто;

- Кото или варено прошуто.

Към прошуто крудо спада и деликатесът с име Сан Даниеле, който не случайно наричат Ролс Ройс на всички шунки.

Сан Даниеле - прошутото, прославило своя регион и Италия и по света

Прошуто

Всяка година от 30 юни до 3 юли в градчето Сан Даниеле дел Фриули се провежда Aria di Festa - празник в чест на едноименното прошуто. Посетителите на Сан Даниеле могат да опитат прочутата шунка и да посетят прошутифичи, или местата, където се приготвя този прочут италиански продукт. Този истински фестивал на италианското кулинарно майсторство дава на посетителите нещо безценно - да усетят особеностите на околността и да разберат защо точно на това място се прави такъв кулинарен шедьовър.

Само в място като Сан Даниеле, на 276 метра надморска височина, където се дават среща хладината на въздуха от Алпите и мекият полъх на Адриатика, може да се получи микроклимат, съчетаващ невлажен въздух с прекрасна аерация, който е идеалното условие за консервацията на месо.

Този въздух има и още едно свойство - обогатява вкуса на месото с изискана сладост. Прошуто Сан Даниеле е уникално и може да се получи само в този регион, защото неизменната му съставка е въздухът, който се среща само там.

Малката община в провинция Удине се е възползвала максимално от географските дадености, за да създаде този традиционен за нея продукт, достигнал съвършенство благодарение и на уменията за обработка на бутовете свинско месо.

Начин на производство на прошуто Сан Даниеле

Производството на прошуто Сан Даниеле следва строг стандарт, който включва 9 етапа, но без отглеждането на качествено месо от региона в Северна и Централна Италия.

От тези 9 етапа, 8 обхващат естественото отлежаване, което трае най-малко 13 месеца, а често достига до 2 години.

Отглеждане на свине за месо за прошуто

За начало може да се посочи отглеждането на специална порода свине, като в околностите на Парма те биват хранени с остатъци от сирене пармезан. При достигане на възраст от 10 месеца и тегло от 160 килограма, те се подготвят за клане, но само при условие, че са натрупали слой мазнина, достатъчен за целите на производството. Слоят мазнина е от съществено значение за сушенето на месото и запазването на неговата крехкост.

Подготовка на месото

Бавният и равномерен процес на производство на прошуто Сан Даниеле започва с почистване на задните бутове. За време от 24 часа те се оставят на температура от 1 градус под нулата, до 3 градуса над нулата, за да се отпусне месото.

След това месото се подрязва, за да улесни отделянето на влагата и готовия продукт да добие формата на цигулка, която е характерна за него.

Осоляване на бутовете

След първите 24 до 48 часа бутовете се натриват с морска сол и се оставят на температура от 0 до 4 градуса.

Прошуто Сан Даниеле

Времето за осоляване се изчислява като борят дни трябва да бъде равен на килограмите тегло на всеки бут. Прошутото се съхранява естествено и се подобрява вкусът му.

Притискане на месото

Месото се притиска равномерно по дължината на мускулната маса, което позволява солта да проникне дълбоко и да осигури тази твърдост на месото, която е характерна за шунката Сан Даниеле.

Бутовете се преместват в специални помещения, където престояват до 4-тия месец.

Влажността в тези помещения е между 70 и 80 % и там отлежават до четвъртия месец. Солта прониква и се разпределя равномерно по време на този етап.

Измиване на месото и начало на зреенето му

Бутовете се измиват с хладка вода, за да се премахне излишната сол. Променената температура стимулира зреенето на месото, като този процес продължава до 13-тия месец според специалистите.

Допълнителни обработки при зреене на прошутото

Тази част, която не е покрита с кора, се намазва с паста от свинска мас и ориз или брашно. Така месото се съхранява да не изсъхне.

През целия процес на зреене месото се проверява за твърдост и за зреене.

След края на 13-тия месец, ако месото отговаря на всички норми, то отива на пазара.

Поднасяне на прошуто Сан Даниеле

Прошуто Сан Даниеле

Прошутото Сан Даниеле е напълно самодостатъчна храна. Не изисква повече от хляб и чаша хубаво бяло вино. Вината за аперитив се допълват отлично с вкуса на шунка Сан Даниеле. Най- добре това да са марки от същия регион.

Прошуто Сан Даниеле обаче влиза в разнообразни рецепти и разкрива своите качества в тях. Комбинацията прошуто с плодове е любима на много любители на тази шунка. Страхотен тандем прави с грозде, смокини, киви, пъпеш.

Не се препоръчва да се комбинира със сирене, за да не доминира вкуса му, макар че все повече любители на Сан Даниеле намират съчетаването на прошуто с вино и сирене за класическа идеална комбинация..

Топлинната обработка също не е добра опция за това прошуто, но може да се постави като последен акорд към много сготвени ястия, за подобряване на вкуса. Отлично допълнение е за рикота и паста и създава истинско удоволствие на небцето в рецептите, в които присъства.

Този продукт е много добър вариант за предястие с прошуто. За парти може да се увие около гризини или да се направи шишче с киви и пъпеш..

Ако се съчетае с телешко контрафиле, усилва аромата и вкуса му и отново изненадва приятно вкусовите рецептори.

В търгонската мрежа се предлага на слайсове, което улеснява консумацията на това прошуто, тъй като всеки слайс е на перфектна дебелина за всякакви нужди.

Рецепта с прошуто Сан Даниеле

Екзотично предложение за всеки повод е салата с аспержи, прошуто Сан Даниеле и ягоди.

Необходими продукти за 2 порции:

- 100 грама прошуто Сан Даниеле;

- 200 грама зелени аспержи, сварени на пара;

- Жълтъците на 2 сварени яйца;

- 100 грама ягоди;

- Зелени салати по избор, смесени;

- Сол, оцет, зехтин.

Приготвяне:

Аспержите и ягодите се режат на ситно, а жълтъците се смачкват с вилица.

Самата салата се композира като се поставя като канапе миксът от зелени салата, ягоди, аспержи, трохите от намачкани яйца, а на върха парченца прошуто Сан Даниеле. После се овкусява с подправките.

По желание може да се добавят и крутони, за да може салатата да замести основно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest