С кои модерни храни да внимаваме

Хранене

През последните няколко години традиционната шопска салата и печените пиперки с чесън и доматен сос отстъпиха мястото си на непознати, екзотични и рекламирани като изключително полезни суперхрани от сорта на чия, киноа, годжи бери и т.н.

Според редица нутриционисти и други специалисти по хранене, когато избираме какво да сложим на масата си, трябва да заложим на продукти, които най-кратко пътуват до трапезата ни.

Причините за това са няколко. От една страна, така си набавяте действително най-пресните продукти и то на прилични цени, неоскъпени от допълнителни транспортни разходи.

Втората причина, която е далеч по-важна, е генетичната памет. Храната, с която са се хранили предците ви поколения назад, ще бъде по-полезна за организма ви и ще я храносмилате по-пълноценно, защото максимално бързо ще отключи правилния ензим за това.

От друга страна, суперхраните, които са непознати на организма ви, ще затруднят организма в храносмилането и полезните им съставки на практика така и няма да се усвоят в пълна степен.

Семена Чия

Родните специалисти по хранене съветват да бъдете особено внимателни с азиатската кухня, станала популярна у нас през последните 15 години. Тя може да е вкусна и дори здравословна, но обикновено е богато гарнирана с непознати за нас подправки и порядъчно количество лют сос, които могат да ви докарат болки в стомаха и подуване.

Когато говорим за суперхрани, непознати на българите, не можем да пропуснем все по-популярните киноа и чия, които са с високо съдържание на антиоксиданти, фибри и протеини.

Тези зърнени култури по принцип оказват благотворно влияние на работата на стомашно-чревния тракт, но прекомерната им употреба или неправилно приготвяне могат да ви докарат сериозен стомашен дискомфорт.

Нутриционистите са категорични, че и веганството, което навлиза с пълна сила у нас и набира популярност сред все повече хора, всъщност не е полезно за никого. Този начин на хранене лишава организма от основни хранителни вещества, микроелементи и минерали и може да бъде опасен за здравето.

Тук е мястото да споменем за захарта, захарина и изкуствените подсладители. Преди години бялата захар беше публично обявена за бяла отрова и анатемосана.

Нейното място беше заето от цял куп подсладители, рекламирани като безопасни. Редица изследвания показват, че тяхната употреба, особено в дългосрочен план, изобщо не е препоръчителна, още по-малко безопасна.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати