Уикенд на добруджанските гозби в село Зимница

Картофи в Гърне

На 20 и 21 юни за седма поредна година крушарското село Зимница ще бъде домакин на кулинарния фестивал Празник на гърнетата, където ще се представят най-добрите добруджански гозби.

И тази година участниците на събитието ще представят домашно приготвените си ястия в няколко категории – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия, следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.

Регламентът на състезанието изисква всяко едно от ястията да се поднася в глинено гърне, тава или чувен, тъй като идеята на празника е именно да се отбележат блюдата, приготвени в тези съдове.

Картофена супа

Посетителите ще имат възможността да опитат добруджански лучник, яхнии с пилешко месо, картофени гозби, добруджански топчета, агнешко с булгур, добруджански зелеви сарми и други.

Тази събота ще се дегустират приготвените гозби, които са най-характерни за Добруджанския край.

В програмата е предвиден и конкурс за най-автентична гозба, както и творчески работилници, пазар на селскостопански продукти и търговски обекти, от които посетителите могат да си купят типични за региона сувенири.

Във втория ден на фестивала ще се проведе семинар на тема Пермакултурата като форма на природосъобразно земеделие, а водещ ще бъде музикантът и дизайнер Михаил Косев.

Пита

Събитието ще бъде открито от 9 сутринта в читалището на село Ефрейтор Бакалово, като няма да се плаща вход за него.

За желаещите е организиран и пешеходен туристически маршрут в района на Суха река – Първите скални манастири в Европа. Тръгването е от 14.00 часа от село Ефрейтор Бакалово.

Ежегодният фестивал Празник на гърнетата е част от платформата Кулинарни изкуства и гостоприемство.

Организатори на събитието са община Крушари, сдружение Общности, опознаване, култура и фирма Добруджанска Зимница.

Партньори на фестивала са Регионален исторически музей – Добрич, Българска асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) и вестник Добруджанска трибуна.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати