Ползи и рискове от консумацията на люто

Ядене на люти чушки

Лютите чушки могат да се срещнат на почти всяка българска трапеза, но са широко разпространени и в други части на света, като няма как да не се спомене и Мексико.

Там, наред с царевицата, чили чушките се нареждат сред най-използваните продукти за приготвянето на различни ястия.

Могат да бъдат консумирани пресни, мариновани, сушени, стрити, пушени и да служат като самостоятелно ястие, да бъдат напълени или просто да са подправка към дадена гозба.

Те са неизменна част от така популярната текс-мекс храна и надали има мексиканец, който да не е свикнал с тяхната лютивина.

Независимо дали говорим за мексиканските чили чушки или за нашенските балкански люти чушки, възниква въпро дали консумацията им е вредна или полезна.

По този въпрос може всеки сам да разсъждава за себе си в зависимост от това колко люто консумира, но ето какво е важно да се знае за лютите чушки като цяло:

Ползи:

1. Лютите чушки съдържат много витамин С, като съдържанието на този жизненоважен витамин в тях е доста по-високо от това в лимоните.

люти чушки

2. Лютите чушки, наред с чесъна и меда, се явяват природен антибиотик и се борят ефективно с профилактичното лечение на редица болести.

3. Заради високото съдържание на витамин С и на други ценни хранителни вещества лютите чушки се явяват и природен имуностимулатор.

4. Тъй като е доказано, че лютото усилва апетита, консумацията на люто е особено полезна за хората, страдащи от липса на апетит.

5. Когато сте прекалили с лютото, най-добрият начин да премахнете лютивото усещане в устата си е да консумирате мляко или млечни продукти, които са също жизнено важни за човешкия организъм.

6. Според последните проучвания консумацията на люто повишава нивата на тестостерон.

Рискове:

1. Много хора, които консумират люто в по-големи количества, се опитват да премахнат усещането му като ядат хляб. Така на една или две люти чушки могат да бъдат изядени повече от две филии хляб, което крие рискове от затлъстяване.

2. Голяма част от населението страда от проблеми със стомаха, като язви и гастрити и при тези хора консумацията на люто и пикантно е противопоказна.

3. Все по-често на пазара излизат кетчупи, сосове къри или Уорчестър, в които са добавени много лютиви съставки, които са доказано вредни за по-малките деца.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати