gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на шоколада, писана от ацтеките

История на шоколада, писана от ацтеките

Какао

Когато се заговори за мексиканска кухня, всеки си представя вкусните царевични питки, известни като тортиляс, ароматния мексикански боб, различните видове чили чушки и дори насекомите, които продължават да се консумират и днес от мексиканците.

Малко известен е фактът обаче, че родината на какаото е също Мексико и че то е откритие именно на маите и ацтеките. Там то освен за приготвянето на различни десерти се използва и за безброй напитки, като най-славната от тях е разтопеният шоколад с пяна.

Диворастящото какаово дърво е било познато на маи и на ацтеки, които са го използвали като средство за разплащане. В превод името му означава Ястие от боговете, защото енергията, с която дарява своите почитатели, е известна още от 4 в. пр. н. е. Тогава то било консумирано само под формата на напитка, смесена с вода и чили чушки, и едва през 1874 г. било представено на света под формата на шоколадови блокчета, но от британска фирма.

За да може какаото да бъде извлечено във вида, в който да бъде консумирано, трябва първо шушулките на каковото дърво да бъдат изстъргани, вътрешността им да ферментира, след което да бъде пречистена и най-накрая да бъде изсушена.

Но това не е финалът. Следва премахване на черупките, изваждане на зърната и смилането им. След това те се пресоват, за да може какаовото масло да се отдели от какаовата маса.

Горещ шоколад

Трудно може човек да си представи как толкова сложен процес е бил известен на маи и ацтеки, но е факт, че те са се наслаждавали на ароматните какаови напитки много преди европейците. Последните дори първоначално са намирали какаовите напитки за отвратителни, тъй като ацтеките са предпочитали да консумират шоколада много горчив - без добавянето на подсладители.

Днес в Мексико шоколадът продължава да е много ценен. Всяка уважаваща себе си мексиканска домакиня трябва да знае как да приготви на своите близки или гости вкусен шоколад за пиене. За тази цел съществува и специален съд за приготвяне на шоколад, който е снабден с мелничка, за да може напитката да получи гъста пяна по повърхността си.

Традиционният мексикански шоколад се приготвя като в 6 ч. ч. прясно мляко се разтопят 4 блокчета шоколад при непрекъснато разбъркване. Тъй като е малко вероятно да разполагате с мексикански уреди, можете да използвате обикновена бъркалка, за да се получи каймак и за да можете да усетите сладката страна на иначе огнено лютивото мексиканско меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати