Мексикански вкусотии с царевица

Царевица

Надали има по-популярен продукт, свързан с Мексико, от царевицата. Отглеждана още от времето на ацтеките и маите, царевицата и царевичните продукти са присъствали и продължават да присъстват неизменно на мексиканската трапеза.

Древните индиански племена, населявали мексиканските територии, дори вярвали, че човек е създаден от царевично тесто, а самата царевица била използвана освен за кулинарни цели, но и за религиозни обреди.

Макар маите и ацтеките да не са знаели какво е хранителното съдържание на царевицата, те са били наясно, че тя е мощен енергиен източник. И това наиситна е така. В сравнение с пшеницата царевицата има много по-високо хранително съдържание като във всеки 100 г царевица се съдържат около 350 Ккал. Заради ниското съдържание на протеини обаче мексиканците предпочитат да я използват заедно с друг традиционен мексикански продукт - боба.

В Мексико царевицата може да бъде консумирана както сурова, така и приготвена на пара, варена, задушена или печена. За разлика от европейците мексиканците използват обаче всички нейни части, включително и листата. От тях се приготвя традиционният мексикански специалитет, познат като тамалес, който представлява вид тортияс, но увити в царевични листа.

Масово се използва царевичното брашно, което с изключение на Северно Мексико е предпочитано пред пшеничното. Именно с него се приготвят и тортияс - мексиканските питки. Те са се превърнали в емблематични за мексиканската кухня, като е изчислено, че ежедневно в тази топла американска държава се консумират около 300 милиона тортияс. Ако сметнете правино, това означава, че на всеки мексиканец се падат по около 3 или дори повече питки.

Мексиканските вкусотии с царевица са безброй, като особено интересни са царевичните гозби, които са успели да се съхранят от времето на ацтеките. Ако искате да усетите днешния автентичен привкус на Мексико, е най-добре да се научите да си приготвяте сами тортияс, които след това можете да напълните с каквато плънка пожелаете, без да забравяте и лютия компонент. Ето как стават тези незаменими питки, представляващи основата на мексиканската кухня.

Тортияс

Тортияс

Необходими продукти: 150 г царевично брашно, 2 щипки сол, 200 мл хладка вода

Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и към тях постепенно се добавя водата, като се разбърква с дървена лъжица. Така полученото тесто се размесва с ръце и се оставя да почива за около 1 час. След това от него се оформят 8 топчета, разточват се с точилка до дебелината на лист хартия и се запичат от двете страни на грил тиган.

Още рецепти с царевица: Кюфтета с царевица, Царевична пита с чушки, Царевични тортили, Супа с царевица и пилешко, Пърженки с царевица.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати