gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Помощ! Хаос в кухнята!

Помощ! Хаос в кухнята!

Кухня

Често се случва в кухнята да цари хаос. Ако млякото в хладилника има миризма на лук, ябълките са изгнили и ви е страх да отворите чекмеджета, защото може никога след това да не успеете да ги затворите, спазвайте следните прости правила, за да сложите в ред тази важна стая на дома ви.

В хладилника

Супермаркетите ви дават ясна индикация за това къде трябва да се съхраняват продуктите, които купувате. Някои ваши покупки трябва да се съхраняват в хладилник след отваряне до определена дата. Голямо улеснение за вас ще бъде, ако отбележите върху тях кога са били отворени. Също така готовите за консумация храни като кисело мляко, масло и варени меса винаги трябва да се поставят на горните или средни рафтове.

Всички продукти, на които им предстои топлинна обработка, т.е. сурово месо и риба, трябва да се поставят на долните рафтовете, така че да не капят и да замърсят останалите храни. Избягвайте да поставяте в хладилника миризливи храни като лук, специфични сирена или пушена риба за твърде дълго време. Когато специфичните продукти трябва да се съхраняват на студено, ги поставете в кутии за храна.

Във фризера

Често когато не успеете да консумирате приготвеното от вас ястие, то отива във фризера. Така до известна степен успокоявате съвестта си, като не го изхвърляте директно в кофата за боклук. След няколкомесечен престой обаче тези задръжки не стоят на дневен ред и спокойно изхвърляте силно замразената субстанция.

Хладилник

Най-добре е всеки продукт, който поставяте във фризера, да има етикет какво представлява и кога е поставен. Полезна практика е и да преглеждате поне веднъж месечно продуктите, които съхранявате във фризера.

На тъмно

Най-добре е да съхранявате олиото и зехтина далеч от светлината. Същото важи и за лука, картофите и чесъна, като в добавка те трябва да са на сухо място. Кафявата хартиена торбичка е идеалният начин за съхранение на тези продукти.

Фруктиери и вегетариански стелажи

Съхранявайте кореноплодните плодове извън хладилника във фруктиери, а зеленчуците, особено листните, на стелажите на хладилника. Цитрусовите плодове, ягодите, черешите, ананас и диня съхранявайте на хладно.

Рафтове и шкафове

Подреждайте вашите кухненски шкафове отвътре навън. В дъното поставете по-рядко използваните продукти, а отпред – най-необходимите.

Също така дръжте тиганите, готварски съдове, приборите и тавите в близост до печката. Дръжте ножовете, мерителните лъжички, везните и дъската за рязане в близост до кухненския плот. Дръжте посудата, прибори за хранене и кърпите в близост до мивката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати