Ще изчезне ли завинаги българският домат Идеал?

Домат

Опасност е надвиснала над едни от най-вкусните български зеленчуци. Става въпрос за домата от сорт Идеал, както и за Куртовската капия, които за застрашени от изчезване.

Засиленият внос на семена стана причина за изготвяне на списък с български сортове, които напоследък не са толкова известни, но пък за селското стопанство остават ценни. Идеята е през следващия програмен период тяхното развъждане да бъде субсидирано със средства от Европа.

Българските потребители продължават да държат на родната продукция, но за жалост, производителите предпочитат да си набавят чуждестранни семена, тъй като е по-изгодно за тях. Сред тези производители е и Илия Станев.

Мъжът обяснява, че се спрял на картофи от холандско семе, тъй като добивът е пет пъти по-голям отколкото при българските картофи.

Ние нямаме добра селекция. Изчезнаха старите сортове като санте, агрия, коментира Илия Станев пред БНТ.

Един от основните пазители на редките вече български сортове зеленчуци е Институтът по зеленчукови култури Марица. От там дават обнадеждаващи прогнози.

Зеленчуци

Според експертите от пет години тенденцията е за връщане на старите сортове, но и за използването им в разработването на нови.

България е уникална със своята генетична плазма в зеленчукопроизводството и овощарството и може би това е една от причините да се отделят средства, за да се запази тази генетична плазма, заяви проф. Стойка Машева–директор на ИЗК Марица.

По-рано тази година се появи черен списък с български сортове, които са застрашени от изчезване. В него освен доматът Идеал и Куртовската капия, присъстват още зелето Кьосе, лукът Асеновградска каба, кюстендилската хрущялка, ябълка петровка, жълтата и червена джанка, петричките и сливенските праскови, грозде от сортовете Кехлибар и Чауш и още много други сортове.

От институт Марица обаче успокояват, че няма сортове, които да са изчезнали завинаги, тъй като селекционерите се занимават с поддържането на генната банка.

Експертите уточниха още, че употребата на българско семе не е основателна причина за повишаване на цената на съответния продукт, тъй като родните семена били значително по-евтини от чуждестранните.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати