Да подправим правилно каймата за кюфтета и кебапчета

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Сурови Кюфтета

Кюфтетата и кебапчетата са незаменима част от менюто на балканските народи. Няма достоверна информация от коя държава произхождат, но са разпространени навсякъде по света.

Каймата, с която ги приготвяте, може да бъде подправена по най-разнообразен начин, стига да спазвате някои основни правила, но винаги кюфтето трябва да има овална форма, а кебапчето продълговата. Ето обаче какво е важно да знаете, ако се чудите как да приготвите каймата за тези месни вкуснотийки и как да я подправите:

- Важно е да знаете, че кюфтетата и кебапчетата се приготвят от една и съща кайма и в повечето случаи с едни и същи подправки. Задължителното при тях е да сложите по 5 г черен пипер и по 5 г кимион на 1 кг кайма.

- Наред с тези подправки, които са абсолютно задължителни, в различните краища на България съществуват и различни начини за подправяне на каймата. Към каймата може да бъде прибавен ситно нарязан стар или пресен лук, чубрица, магданоз и др. подправки. Също така обикновено се слага средата на напоен във вода хляб и яйце.

- Независимо какви подправки точно сте избрали да използвате, е задължително хубаво да омесите каймата.

- За Балканите е характерно използването на смесена кайма от свинско и говеждо в съотношение 60/40 %.

Суров Кайма

- Най-хубавите кюфтета и кебапчета се получават от месото от плешката или около корема на свинята. Ако тя не е достатъчно тлъста се добавя и сланина.

- Много е важно след като сте избрали подходящите подправки за кюфтетата и кебапчетата и сте ги добавили към каймата, да я оставите покрита с кърпа или фолио на студено за известно време. Най-добре е дори да я оставите така цяло денонощие, за да могат подправките хубаво да попият в нея, насищайки я с аромати.

- Ако идеята Ви за кюфтетата е да ги пържите, а не да ги приготвяте на скара или на грил-тиган, можете към каймата да добавите и малко сода, защото така кюфтетата ще станат по-пухкави.

- Ако искате кебапчетата и кюфтетата да са са по-пикантни, можете когато замесвате каймата да добавите лют червен пипер.

- Ако сте поканили гости на кюфтета и кебапчета, които са мюсюлмани, трябва да изберете кайма от телешко или агнешко месо. В никакъв случай свинска. След това към нея можете да добавите сланина и останалите подправки.

- Когато поднасяте кюфтетата и кебапчетата, можете към тях да сложите и няколко стръка пресен лук за гарнитура. Друг подходящ вариант е лютеница с нарязан праз лук.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати