Всички ползи на семената от мак на едно място

Мак

Маковото семе е масово използвано в хлебопроизводството и сладкарската промишленост. То се добавя за подобряване на вкуса на изделията.

Макът е култивиран още в Древен Египет. В наши дни най-големите производители на културата са Индия и Персия, където са внесени от арабски търговци. Цветето се среща в диво състояние още във Франция, Италия и Източна Европа.

Културата, която се отглежда за лечение, е сънотворния мак. Той се използва за лечение на различни заболявания. У нас е известен с името афион, но не е много популярен. Сънотворния мак обаче е изключително полезен за човешкия организъм.

В семената сънотворен мак се съдържат множество полезни съставките. В тях има повече от 50% етерични масла. Те се добиват и използват за създаването на лекарства и опиуми.

Друга използваема част от сънотворния мак е млечният сок, който се съдържа в млечната му чашка. Едни от основните му съставки са кодеин и морфин от групата на алкалоидите.

Етеричните масла и мастните киселини на мака са отговорни за неговия аромат. Маковите семена са изключително полезни за човешкия организъм, тъй като имат доказани антиоксидантни свойства. В така полезния сънотворен мак се съдържа олеинова киселина, която се използва за намаляване на лошия и повишаване на добрия холестерол.

Малките макови семенца предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания благодарение на мононенаситени киселини в състава си. Освен това те спомагат на тялото да поддържа оптимални нива на кръвни липиди.

Семената от мак са богати още на пиридоксин, рибофлавин, тиамин, ниацин и фолиева киселина. Специалистите са категорични, че те задължително трябва да присъстват в хранителния режим на съвременния човек. Те носят на организма още калций, цинк, желязо, мед, калий и магнезий, важни за здравето.

Маково семе

В едва 100 г маково семе се съдържат 19. 5 г фибри. Това е повече от 50% от препоръчителната дневна доза влакна, полезни за организма на човек. Те носят усещане за ситост и предпазват от затлъстяване.

Освен всички други ползи е доказано, че маковото семе действа благоприятно на силния пол. Комбинацията от минерали в състава му подпомага развитие на мъжките полови клетки.

В народната медицина със семена от мак се приготвят разбообразни отвари срещу зъбобол, кашлица и главоболие.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати