Честито! Днес любителите на нудълс празнуват
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честито! Днес любителите на нудълс празнуват

Честито! Днес любителите на нудълс празнуват

Нудълс

На 6 септември се отбелязва Световният ден на нудълса. Традицията е въведена от китайците, за които се смята, че са първите, похапвали вкусните лентички.

Нудълсите са китайско кулинарно изобретение, разпространено днес из цял свят. Италианците обаче твърдят, че именно те са ги открили. Има редица истории и легенди, които подкрепят теорията и на двата народа.

Тънките лентички нудълс много наподобяват италианските спагети. Именно оттам тръгва спорът за произхода им. Основната теория твърди, че през 1296 година мореплавателят Марко Поло е внесъл нудълите от Китай във Венеция.

Друга пък твърди, че тънките лентички са станали популярни в Италия благодарение на арабските завоеватели.

Светлина върху произхода на нудълсите хвърли археологическо откритие, направено преди 7 години. Тогава в Северозападен Китай учените намериха гърне с нудълси на над четири хилядолетия.

Нудълсите са лесни за приготвяне. Готови са за едва 15 минути и с тях може да се изхрани цялото семейство. Често биват наричани оризови спагети. Представляват азиатско тестено изделие от варено тесто.

Интересното е, че думата noodles всъщност идва от немската дума нудъл, на латински nodus, т.е - възел. Там обаче наричат нудълсите под общото название паста. Думата паста пък идва от латински и буквално означава тесто за сладкиши. Това прави определянето на родината на нудълсите още по-трудна.

Спагети

Има няколко основни разлики между нудълсите и пастата. Докато китайското изобретение се прави от пшеница, ориз, папуда, желъди и нишесте, то пастата се прави от твърда пшеница, вода, яйца и грис. Тя бива изсушена и прясна, докато нудълсът е охладен и пържен.

Има разлики и в начините на консумация. Пастата се консумира твърда, а нудълсите са много меки.

И докато в Италия се гласува закон, който забранява производството на паста от друго освен от пшеница, то китайците са определили нудълса като най-доброто изобретение за 20-ти век.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати