Невероятните ползи от консумацията на грах

Невероятните ползи от консумацията на грах

Грах

Зеленото растение е познато още от древни времена със своите хранителни качества и с факта, че действа като афродизиак. В интерес на истината, много съвременни учени също са потвърдили, че грахът засилва половото влечение.

Добре известно е, че ястия от грах са полезни за общото състояние на организма, поради високото си съдържание на протеини, микроелементи, различни витамини.

Грахът е един от малкото членове на семейство бобови, който се продава в прясно състояние, но това са само около 5% от отглеждания грах, останалият се предлага замразен или консервиран.

Замразеният грах е по-предпочитан от консервирания, тъй като запазва своите вкусове и има по-ниско съдържание на натрий.

Зеленият грах осигурява хранителни вещества, които са важни за поддържане здравината на костите. Той е източник на витамин К, части от който тялото ни превръща в K2, който активира остеокалцинът- основният протеин в костите, който спуска молекули калций във вътрешността на костта.

Пюре от Грах

С консумация на грах може да спрете подуването на стомаха, да постигнете ускоряване на метаболизма в организма и лесно да отслабнете. Ястията от грах при редовна употреба намаляват риска от рак, сърдечно-съдови заболявания.

Граховите зърна са добър източник на фибри, съдържащи над 4 грама на всяка половин чаша порция. Достатъчният прием на фибри е от решаващо значение не само за доброто храносмилане, но и за здравето на дебелото черво. Те също така помагат за намаляване на риска от много хронични заболявания.

Зеленият грах също служи като много добър източник на фолиева киселина и на витамин B6. Те помагат да се намали увеличаването на метаболитния вторичен продукт, наречен хомоцистеин, който може да попречи на кръстосаното свързване на колаген, което води до бедно междуклетъчно вещество на костите и остеопороза.

Зеленият грах съдържа желязо и минерали, необходими за нормалното образуване на кръвните клетки, чиито недостиг води до анемия, умора и намалява имунната защита.

Според експертите половин чаша грах има толкова протеини, колкото една супена лъжица фъстъчено масло, без мазнината, която то съдържа.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати