Ядем с близо 20 процента по-малко плодове

Плодове

Консумацията на плодове у нас е паднала с 19.6 процента през последното тримесечие от годината, показва проучване на Националния статистически институт.

Националната статистика отчита, че през последните 3 месеца българите са купили средно 17.3 килограма плодове, което е спад спрямо същия период миналата година, когато сме купили 19.6 килограма плодове.

Понижение е регистрирано още при потреблението на яйца, зеленчуци, хляб и тестени изделия. За сметка на това продажбите на месо са се увеличили, макар и слабо.

7.7 килограма месо са се продали на пазарите в България, докато миналата година са се пласирали 7.5 килограма. Продажбата на месни произведения обаче е паднала от 3.6 килограма на 3.4 килограма.

През последните 3 месеца от 2015 година у нас са се купили 22.2 килограма хляб и тестени изделия, докато за същия период миналата година количеството е било 22.9 килограма.

Сирене

Потреблението на пресни и замразени зеленчуци е паднало от 28.4 килограма за миналата година на 27.2 килограма през последното тримесечие на тази година.

При прясното мляко също има лек спад на потреблението – от 3.6 литра на 3.4 литра. Същата тенденция се наблюдава и при киселото мляко – от 6.8 килограма на 6.7 килограма.

Купувало се е по-малко сирене. През последното тримесечие на на 2014 година са се продали 3.2 килограма сирене, докато сега – 3.1 килограма.

Олиото също е намалило потреблението си – от 3.2 литра на 3.1 литра. По-малко са се купували още картофи, захар, но пък има увеличение при покупките на безалкохолни напитки.

Според данните българите дават най-голяма част от заплатата си именно за храна. Следват разходите за жилище като плащането на сметки за вода, ток, отопление и ремонти. На трето място са разходите за транспорт, а на четвърто – за алкохол и цигари.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати