gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за съхранение на билките и подправките

Съвети за съхранение на билките и подправките

Съвети за съхранение на билките и подправките

За всяка домакиня е много важно да се научи как да съхранява правилно билките и подправките. Това означава не само да разбере в какви съдове или пликове трябва да ги съхранява, за да не изветрее ароматът им, но и да се научи как да ги изсушава или съответно замразява.

Именно тези два метода се използват за съхраняване на подправките и билките, като при някои продукти се предпочита първия метод, а при други - вторият. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

1. Независимо дали сте избрали да изсушавате или да замразявате билките, е важно да изберете правилното време на брането им и подготовката за самото съхранение.

За повечето растения важи правилото, че трябва да се берат рано сутрин след вдигането на росата. Ако ще ги изсушавате, ги подредете на букетче, увийте ги във вестник или кухненско руло и ги изнесете на слънце. След това ги измийте, отстранете ненужните части, разстелете ги и ги оставете да изсъхнат.

2. Някои растения, които са с много дълги стебла, като чубрицата, розмарина и ментата, могат да бъдат изсушени на букетчета. За тази цел се връзват и се изсушават на проветриво и сухо място, овесени с дръжките нагоре. Ще са готови след около 15- 20 дни в зависимост от помещението, в което сте ги сложили.

Съвети за съхранение на билките и подправките

3. Ако се притеснявате, че по този начин билките и подправките ще натрупат много прах, можете да ги увиете с книжни пликове, които да надупчите на няколко места, за да влиза достатъчно въздух.

4. Ако нямате търпение билките да изсъхнат по естествен път, можете да ги изсушите и във фурната или в микровълновата си печка, като имате предвид, че вторият вариант не е подходящ за изсушаване на всички подправки и билки и освен това се губи голяма част от аромата им.

5. Когато изсушавате билките във фурната, трябва да я включите на възможно най-ниските градуси и да разстелите ароматните треви върху хартия за печене.

Тавата се слага на дъното на фурната и се изчаква докато билките се изсушат напълно. При микровълновата фурна методът е съвсем различен- билките се изсушават на силна температура за 1-2 мин.

6. За да избегнете загубата на ценни етерични масла е най-добре да се насочите към естественото сушене или замразяването.

7. Голяма част от подправките и билките могат да бъдат замразявани. За повечето от тях е добре да бъдат попарени за 1 мин. с вряла вода, после полети с ледена вода, отцедени и тогава прибрани в пликчета, като се притискат добре, за да се премахне въздухът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати