Естествени диуретици за отводняване на организма

Рукола

Естествените диуретици помагат за отводняването на организма без използването на лекарствени средства за тази цел. Излишната вода може да нанесе не по-малко вреди на човек от обезводняването. Често излишък на вода има в организма на хипертониците, хора със заболяване на сърцето или черния дроб.

При различни заболявания се натрупва вода в отделни участъци на тялото, което води до появата на големи отоци. За да се премахнат, е необходимо отводняване, а то може да се постигне и с природни средства. Лекарствата често помагат много бързо в такива случаи, но някои от тях имат странични ефекти.

Естествените диуретици имат по-слабо изразено действие от лекарствата, но те нямат никакви странични ефекти върху организма. Плодове, зеленчуци и някои билки се използват за отводняване на организма. Плодовете и зеленчуците трябва да се консумират сурови, а билките се запарват като чай.

Някои зеленчуци обаче трябва да се обработят термично - това са аспержите и брюкселското зеле, които са много мощни естествени диуретици. Аспержите нормализират работата на бъбреците, тъй като съдържат ценната аспарагинова киселина.

Брюкселското зеле също съдържа много полезни вещества, които подобряват работата на бъбреците. Естествен диуретик е и ябълковият оцет, който помага за подобряване на количеството на калий в организма. Доматите, които се препоръчват като много добър диуретик, насищат организма с много витамини, подобряват обмяната на веществата и помагат за изхвърляне на излишната течност.

Сок от червено цвекло

Сокът от цвекло е много полезен, когато организмът има нужда от отводняване. Сокът от цвекло изхвърля от тялото излишната вода и соли. Листата на глухарчето също са естествен диуретик, тъй като съдържат много калий и действат отводняващо.

Естествените диуретици не само спомагат за изхвърляне на излишните течности, но и насищат тялото с полезни микроелементи и витамини. Чаят от шипка е много полезен за общия тонус на организма, а освен това помага за изхвърляне на излишните течности от тялото.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати