Вредни храни, които мислим за здравословни

Пълнозърнест хляб

Здравословното хранене и природосъобразният начин на живот през последните години добиха изключително голяма популярност. Лекарите психолози дори класифицираха болест, свързана с манията по био- и екопродукти. Все още витаят много митове около храните, които се смятат за суперздравословни. Ето защо днес ще ви запознаем с някои от тях, които всъщност не носят ползи върху човешкия организъм.

Зърнени закуски

Всички сме гледали рекламите, в които малките деца, които ядат зърнена закуска сутрин, изведнъж порастват здрави и енергични. Те са лесни за приготвяне и пестят много време, но всъщност са един от най-лошите варианти за закуска – съдържат голямо количество захар, рафинирани въглехидрати и много стабилизатори – виновниците за нашите килограми. Ако искате да се храните здравословно, трябва да ги изключите от менюто си.

Зърнени закуски

Гъби

Не говорим, разбира се, за отровните гъби, за които е ясно колко са опасни. Говорим за това, че те като цяло са трудносмилаема храна, която ако не се консумира прясна, може да причини стомашно-чревни проблеми. Освен това гъбите имат способност да абсорбират тежки метали от почвата – олово, кадмий, живак, а това може да доведе до натравяне. Недоказано научно е и опасението, че ядлива гъба може да придобие качества на отровна, ако е в близост до нея. Така че винаги имайте едно наум!

Пълнозърнест хляб

Много хора се надяват, че когато сменят белия хляб с пълнозърнест, ще ядат по-малко и веднага ще загубят няколко килограма. Хлябът, независимо дали е бял, черен, типов или пълнозърнест, е с много висок гликемичен индекс. Всъщност, дори съвсем малко количество покачва нивото на кръвната захар толкова, колкото ако сте изяли парченце шоколад. Разбира се, това не означава да замените закуската си със сладолед например, просто добавете някакъв плод в режима си.

Натурален сок

Натурален сок

Това е може би една от най-големите измами на пазара. Натуралният сок трябва да съдържа сок от истински плодове, но всъщност представлява добре оцветена и подсладена вода. Оцветителите и подсладителите са вредни за организма и ако искате да сте сигурни какво попада в тялото ви – изберете си плодове и сами си направете фреш.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати