Отровни двойници на гъбите: Как да ги познаем

Ядливи гъби

Брането на гъби е изключително приятно занимание. Прекаленото самочувствие и самоувереност при практикуването на любимото хоби обаче може да доведе до тежки последици. В последните няколко години зачестиха отравяния с гъби и дори бяха регистрирани няколко случая на отровени цели семейства.

Опасните за човек гъби са няколко десетки вида. Докато едни могат да причинят леко неразположение и дълъг престой в тоалетната, други могат да доведат да смърт. Най-специфични признаци за отравяне с гъби са виене на свят, нервно разстройство, гърчове по цялото тяло и нарушено кръвообращение.

За да избегнете тази опасност, хубаво е да разпознавате отровните двойници на гъбите, които са ядливи.

Безспорна най-разпространената гъба, присъстваща на всяка трапеза, е полската печурка. Отгоре тя е бяла и гладка, а от вътрешната страна е червенокафява. Опасни двойници на печурката са бялата и зелената мухоморка. На външен вид тези гъби са почти еднакви.

Мухоморките са опасни за човека

Мухоморките са смъртоносни за човека. При приемане в организма трябва да се вземат незабавни мерки. Мухоморките се различават от печурките по един-единствен признак. Пластините от вътрешната страна на опасните гъби са чисто бели, за разлика от червенокафявите на печурките.

Рижиката е разпространена ядлива гъба. Тя е кафява и керемидова червена и има плътен вкус и невероятен аромат. Гъбата може да бъде объркана единствено с лъжливата млечница, известна още под името мъхнатка. Двете гъби се разпознават по един съществен белег - при разчупването на пънчетата им от отровната млечница потича млечнобял сок, а при рижиката този сок е червеникав.

Друга често срещана и разпространена отровна гъба е горчивата припънка. Тя е двойник на предпочитаната за бране обикновена пънчушка. По външен вид и размери двете гъби са почти еднакви. Разпознават се по силната и неприятна миризма, която излъчва горчивата припънка.

Манатарката има двойник

Манатарката е една от най-вкусните гъби. Показател за това може да се счита и космическата цена по магазините. Считана е за деликатес. Външните ѝ белези обаче са твърде непостоянни. Манатарката също има свой смъртоносен, отровен двойник - дяволската гъба. Опасната гъба е червена отдолу, докато деликатесната е зеленикава.

Всички най-предпочитани за бране и консумация гъби лесно могат да бъдат сбъркани с подобни на тях, които да се окажат силно отровни. Някои могат да бъдат опасни дори и само при докосване, защото отделят отровен секрет. Ето защо, ако не познавате отровните двойници на гъбите, не си и помисляйте да се впуснете в тяхното събиране!

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати