gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Качокавало е идеалното сирене за червено вино

Качокавало е идеалното сирене за червено вино

Качокавало

Все още малко познатото у нас сирене Качокавало е едно от най-известните и скъпи италиански сирена. В повечето държави цената му е около 650 щатски долара за около 450 г продукт. Но вкусът му наистина си заслужава парите.

А и освен това то се явява вероятно най-доброто сирене, което можете да консумирате, ако сте седнали на чаша качествено червено вино. Ето какво е важно да знаете за сиренето Качокавало, защо то е идеално за компания на червеното вино и още кратка информация кои сирена на какви вина подхождат:

Името на луксозното сирене Качокавало се свързва с понятията "сирене на конски гръб", " конска стъпка" или просто "конско сирене".

В исторически план не е ясно кога точно то е започнало да се произвежда и се е предполагало, че се прави от мляко на кобила. По-вероятното твърдение обаче е, че след направата му, то се е оставяло да се отцежда, вързано върху прът и окачено от двете страни на конски гръб.

Сиренето Кочакавало вече е защитен оригинален продукт, който се произвежда от краве мляко, а в някои части на Италия от смесени краве, козе и овче мляко.

Това луксозно италианско сирене, което идеално пасва на червено вино, има необходимост да се остави да зрее поне 3 месеца.

Червено Вино

След като те изминат, то продължава да има млечно-бял цвят и на вкус да напомня доста на моцарелата, но ако не бързате можете да изчакате да достигне период на зрелост от 2 години и да бъде консумирано настъргано или филирано, подобно на пармезана или пекориното;

Можете да консумирате Кочакавало и в пушен вариант, но отново е добре то да е съчетано с първокачествено червено вино;

Ако спазвате френската традиция, освен чаша червено вино и Кочакавало, трябва да поднесете на масата и няколко филийки прясно изпечен хляб. Най-добре от франзела.

Макар всеки човек да има различни вкусови възприятия и да се счита, че към сирената като цяло пасват по-добре белите вина, а към червените вина- месните деликатеси, е важно да запомните следното- колкото по-зряло е сиренето, толкова по-добре пасва то на по-отлежалите вина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иси
Иси
29.01.2016 01:40
Това не го знаех,сега чувам за такова сирене..
0
0
Илияна Димова
Много интересна статия, сега разбирам , че има такова сирене
0
0