Вълшебната самардала сваля нивата на лошия холестерол

Самардала

Самардалата е традиционна българска билка, която повечето хора знаят, че се използва за приготвянето на шарена сол. Тя играе основна роля за специфичния аромат на любимата на мнозина подправка.

Самардалата се е най-разпространена на Балканите, макар и да е позната в някои страни в Азия. Видът й в природата не е така добре познат. Има трискатово стъбло, от което през пролетта израстват красиви дребни камбанки.

Вкусът на полезната и ароматна самардала е силен, нагарчащ и лют, особено когато растението е в прясно състояние и напомня повече на хрян. Малко известен факт е, че растението е включено в списъка с полезни растения на Закона за лечебните растения. Има съвсем основателна причина за това.

В ароматното растение се съдържат специфично етерично масло, стероли, танини и флавоноиди, които комбинирано имат мощен противовъзпалителен ефект. Те правят чудеса с имунната система, като я стимулират да работи на пълни обороти. Самардалата се препоръчва за превенция на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно.

Поради доказаните й качества да влияе върху развитието на раковите клетки, тя се препоръчва дори за превенция на развитието на онкологични заболявания, а в момента на нейна основа се правят редица изследвания срещу страшната болест.

Подправка Самардала

Доказано най-ефикасното свойство на растението е способността му да сваля бързо и ефективно лошия холестерол. Самардалата повишава апетита и улеснява храносмилането. Освен това подправката намалява високото кръвно налягане.

Самардала на чай помага още при стомашни болки и запек, успешно се използва при хронична кашлица и псориазис. Друго качество на полезното растение е, че то пречиства бъбреците и пикочния мехур, тъй като действа пикочогонно.

В България самардалата може да се намери в диво състояние основно в източната част на Стара планина, Сливенска, Старозагорска и Странджанска област.

В Северозападната част на страната се смята за вид див лук, на което се дължи и тамошното й наименование – кучи лук. В Южна и Югозападна България е известна като стрижак. Като подправка самардалата се консумира сушена и стрита на ситно, размесена със сол.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати