Какво трябва да се сготви за Лазаровден по традиция

Домашна вита Питка
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Лазаровден е от християнските празници, които всяка година празнуваме на различна дата. Въпреки че денят се изменя, традициите за празника са едни и същи и се предават от поколение на поколение, като и за празничната трапеза има стари обичаи.

Лазаровден традиционно се посреща с празнична пита, мед и варени яйца. Тъй като на този ден младите момичета лазаруват, домакините трябва да са подготвени и с пресни яйца и плодове, с които да дарят лазарките.

Даряването със сурово яйце е символичен акт и олицетворява възкресението. То се подарява на Лазаровден като пожелание за здраве и дълголетие.

В Кюстендилско подаряват на момичетата и пшенични зърна, а след като приключат с обиколката, те поставят зрънцата в хамбара, за да бъде плодородна годината.

За празника днес се приготвят и ястия с коприва, лапад или киселец, защото зеленият им цвят се свързва с пролетта, както и самия празник. Най-популярни са витите баници, а на много места в страната приготвят джуркана коприва и пролетна бурания.

Варени Яйца

Днес по традиция се приготвят и обреден хляб с домашна квас. 15 дни преди Лазаровден в глинен съд се смества вода и брашно и се оставят да престоят. На празника от сместа се взима малко парче и от него се замесва пита с брашно, вода и сол.

Маята се избягва, понеже Лазаровден е по време на Великденските пости, когато тя е забранена за консумация. Питите според традицията се оформят във вид на кукли.

Както на Лазаровден, така и на следващия голям празник Цветница е позволено да се яде риба. Затова на повечето трапези според традицията присъстват и рибни ястия.

Преди празника се раздават варено жито и питки за помен на починалите близки. Посещават се техните гробове, които трябва да се прелеят с вино.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати