Лозовите сарми – вкусни и полезни

Лозови сарми

Сармите са едни от най-вкусните ястия, които изискват сръчност, независимо дали са приготвени със зехтин, с месо или с кайма. Различните видове сарми се приготвят по различен и специфичен начин.

В различните региони на Балканите се приготвят сарми от листа на различни видове растения - черничеви листа, черешови листа, бобови листа, листа на орех, зелено цвекло, зелеви листа, листа от дюли.

За лозовите сарми могат да се използват пресни или маринови лозови листа. Тук специфичното е листата да не са много големи и жилави.

При сармите със зехтин трябва да избегне плънката да не е от много суха смес. Добавянето на зехтин и подправките придават по-различен вкус на сармите.

Освен че са вкусни, сармите също така са и много полезни. Например плънка, приготвена с месо, е богат източник на фибри, които са важни за здравето на дебелото черво. Те предотвратяват запек, намаляват холестерола и кръвната захар.

Зелеви сарми

Сармите, приготвени с ориз, далеч не са по-добри за здравето от булгура. Лозовите листа не съдържат холестерол. Но направени със зехтин, сармите са много полезни за здравето на сърцето.

Във вкусните сармички се съдържат витамини А и С, които укрепват имунната система и предпазват от инфекции. Тези витамини са също и антиоксидантни, които предпазват тялото ни срещу рака.

Богати са на манган, калций, мед, магнезий и различни минерали като желязо.

Калцият е важен минерал за здрави кости и зъби.

Със своите ползи лозовите сарми могат да се считат за храна срещу болестта на Алцхаймер. Предотвратяват натрупването на бета амилоидни плаки.

Преди да бъдат използвани листата за сарми, те трябва да бъдат старателно накиснати в подсолена вода.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати