Как да приготвим солена, пушена или варена сланина?

Сланина

Солена сланина

За да бъде кожата на сланината крехка и вкусна за ядене, тя трябва да се натрие със сол, докато е още топла.

Сланината се отделя от закланото прасе на другия ден след заколването, когато месото е изстинало и се е стегнало. Най-вкусна и най-крехка е сланината от гърба на животното.

Нарязва се на правилни четвъртити парчета. Натрива се от всички страни изобилно със сол и се нарежда в дървен съд или буркан с кожата отдолу. Големите празнини се попълват с изрезки от сланина, а малките се насипват със сол. Поставя се много сол, защото сланината не се пресолява. За 10 кг сланина обаче е необходимо не по-малко от 1 кг сол.

Сланината е годна за ядене 20 дни след осоляването.

През пролетта, когато времето се затопли, за да не получи лош дъх, сланината се измива в студена вода и се нарежда наново в съда, като се залива с преварена охладена саламура, приготвена в съотношение 300 г сол на 1 л вода.

Пушена сланина

Пушена сланина

Приготвя се от солена сланина. Изважда се сланината 20 дни след осоляването, почиства се от солта и се измива в студена вода. Опушва се в продължение на 8-10 дни, докато добие златисто-кафяв цвят. След опушването всяко парче се натрива с червен пипер и по желание - със счукан чесън. Пази се на сухо и студено място, а може и в хладилник.

Варена сланина

След като солена сланината престои 20 дни в солта и се осоли добре, за да стане по-крехка и по-вкусна, се сварява. Поставя се в съд с вряща вода, в която се прибавят подправки - 50 лук, 25 г чесън, 3 зърна карамфил, 5 зърна черен пипер, 1 дафинов лист на 2.5 л вода са подправките. Вари се около 1 час, след което се оставя на студено да се стегне.

Чрез сваряването трайността на сланината се намалява. Поради това сланината се сварява в количество, което може да се консумира за десетина дни, защото не е препоръчително да стои повече.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати