Варенките са вариант на руските пелмени и италианските равиоли, които се приготвят доста често в страните в Източна Европа, най-вече в Украйна. Те са лесни за приготвяне и изключително подходящи за всеки повод. По време на пости е идеално да насочите поглед към интересните рецепти за постни варенки:
Варенки
Необходими продукти:
За тестото : 2 ч.ч. брашно, 2 яйца, ½ ч.ч. хладка вода, 1 непълна ч.л. сол
За плънката: 200 г извара, 60 -80 г кашкавал, 1 яйце
Начин на приготвяне: Тестото се замесва от посочените продукти. Покрива се с кърпа и се оставя на хладно 30 минути. Разточва се на кора с дебелина 2 мм. От нея с помощта на водна чаша или ринг се изрязват кръгчета.
Плънката се приготвя от разбитата с яйцето и настъргания кашкавал и извара. Във всяко получено кръгче се слага по малко от плънката. Краищата на всяко от тях се намазва с разбито яйце, прегъват се на две и се притискат по края с виличка, за да се слепят.
Получените полумесеци се пускат в кипяща подсолена вода за 5 минути. Вадят се с решетъчна лъжица, отцеждат се слагат и се в затоплена чиния. Отгоре се заливат с горещо масло или олио, както и настърган кашкавал, по желание. Поднасят се със сос по избор.
Залцбургски варенки
Необходими продукти: 3 яйца, 60 г масло, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно, 3/4 ч.ч. прясно мляко, 1 прах ванилия, ванилена захар
Начин на приготвяне: Половината от омекналото масло се разбива на пяна. Постепенно се добавят жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Бавно се добавят захарта и биенето продължава, докато се получи твърд сняг. Полученото се смесва с обработените жълтъци. Внимателно се прибавя брашното и се излива в съд с млякото, сварено с останалото масло и ванилията. Полученото се пече в силна фурна за 6—8 минути. Вади се, нарязва се на парченца, които се нареждат в блюдо и се поръсват с ванилена захар.
Варенки с мармалад
Необходими продукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г краве масло, 1 к.ч. вода, 1 щипка сол, 1 ч.ч. пюре (или мармалад) от сини сливи, 1-2 сухи малки хлебчета, 3-4 с.л. захар
Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто от брашното, яйцето, половината от маслото, солта и водата. Оставя се да престои 30-40 минути. Разточва се на тънка кора, от която се изрязват квадрати.
Върху всяко квадратче се слага по малко от мармалада. Прегъват се по диагонал, като се притискат в краищата, за да залепнат. Всяко се вари по 5 минути в леко подсолена кипяща вода.
Варенките се сервират поръсени със стритите сухи хлебчета, залети с останалото разтопено масло и посипани със захарта.
Коментари