gotvach.bg»Статии»Любопитно»Пилафът и неговата история

Пилафът и неговата история

Пилаф

Едно от най-обичаните ястия в ориенталската кухня е пилафът. То било любимо блюдо на легендарния завоевател Чингис хан. Историята разказва, че когато събрал орда за своите завоевания, негова основна грижа било изхранването ѝ.

Монголските и татарските съветници предлагали войните да се изхранват с месо, а китайските - с ориз. Чингис хан взел мъдрото решение да обедини двата продукта в едно и така се родил пилафът.

Това ястие е с хилядолетна история. За него се споменава още в древните летописи. Там се описва като основно блюдо на сватби, помени и празници.

Съществува легенда, свързана с Авицена и това ястие. Древният учен и лекар бил поканен да излекува от любовна мъка принца на Бухара, който бил влюбен в девойка от бедно семейство. Младият принц отказал приема на храна, без да каже на никого причината за това. Авицена се заел да поставя диагноза по пулса, като следял едновременно и сърдечния ритъм, докато изреждал имената на селища и девойки.

По този начин той открил не само болестта, но и нейната причина. Лечителят назначил лечение, което включвало веднъж седмично да се яде като лекарство ястие, чието име (на арабски) се образувало от първите букви на продуктите в него. Това естествено бил пилафът, който върнал силите на принца.

Интересен факт е, че и днес, и в древни времена в Северна Азия пилафът се приготвя от мъже. Основно значение имат подправките - различни видове черен пипер, плодове на кисел трън. Специфичен аромат на блюдото придава типично арабската подправка ажгон (подобна на кимиона).

Пилаф с месо

Понякога могат да се прибавят и плодове - дюли, сушени кайсии или сливи. Приготвя се в специален съд - котле с кръгло дъно, което трябва да бъде загрято дотолкова, че като се сипе на дъното му мазнина, да се отдели синкав дим. Едва след това в него се поставят да се готвят парчета месо, колелца лук, моркови, нарязани на пръчици.

След около половин час се добавят подправките и внимателно се налива малко количество гореща вода. Отгоре на равен слой се посипва оризът, накиснат във вода, като не се бърка.

Долива се отново бавно гореща вода, така че леко да покрие ориза. Капакът на котлето се поставя, след като се изпари водата. Вече готовото ястие се обръща в голяма тепсия, така че оризът да остане отдолу.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати