Тези храни облекчават болките в гръбнака

Протеини

Най-деликатните части в гръбнака са междупрешленните дискове Това са природни амортизатори, които пазят гръбнака, като разпределят тежкото натоварване.

Тези дискове трябва добре да се хранят. Още повече, че имат тънки съдове към тях, които лесно се запушват от всякакви боклуци в кръвта. Ядрото на междупрешленният диск е от особени белтъци, наричат се ГликозоаминоГликани -ГАГ. Те могат светкавично да поемат вода и светкавично да я отделят.

Така се противопоставят на натоварването. Тези ГАГ се образуват от аминокиселини, които се намират в месото, рибата, млякото, сиренето, изварата. Растителните протеини не могат да ги заменят изцяло.

Ако сте се отказали от месото, това не значи че трябва да се откажете и от зеленчуците, а напротив. Яжте много видове зеленчуци и пресни плодове. Яжте и сладки неща, дори да се забраняват от диетолозите.

Глюкозата бързо постъпва в кръвта и веднага доставя енергия на междупрешленните дискове. Така те могат бързо да използват важните аминокселини за ГАГ.

Фъстъчено масло

Добре е захарите да не се набавят от бяла захар, а от мед, плодови сокове и сладки плодове. Яжте и мазнини - и те са полезни. За добрата работа на дисковете са нужни и витамини от групата на витамин А, витамин Д, Е и К. Тези витамини се усвояват много лесно, ако в храната ви има и мазнини. Затова не прогонвайте от трапезата си всички мазнички неща.

Наблягайте най-вече на растителните масла като царевичното, рапичното, фъстъченото масло. Според диетолозите те са много по-полезни от обикновеното олио, та дори и от зехтина. Когато се добавят тези храни в менюто, няма да имате проблеми и болки в гръбнака, ще сте гъвкави и подвижни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати