Болеж регулира кръвното!

Болеж, Калина

Ако имате проблеми със кръвното си, и то особено през лятото, трябва да знаете как може да го регулирате с отвара от Болеж или червена калина. Другите ѝ имена са: Офика, Снежник, Тутунига, Тутуним, Белоснежна топка, Гримиж, Гирмиж, Кертоп, Мекишовина, Диво грозде и Самодивско дърво.

С лечебна цел се използва кората на стеблото, кората на корена и плодовете на червената калина. Изсушената кора е с кафеникаво-сива или зелено-сива с малки червеникави петна, слаб характерен мирис и горчиво-стипчив вкус.

Плодовете на червената калина се берат при пълното им узряване. Презрелите и осланени плодове стават по-сочни и горчивината им намалява. Сушат се на сенчесто и проветриво място, като клоните се завързват на китки.

Червената калина има противовъзпалително, съдосвиващо действие, засилва сърдечната дейност, има кръвоспиращ ефект при различни кръвотечения. Понижава кръвното налягане. Препоръчва се и при авитаминоза, при чернодробни и жлъчни заболявания, при хемороиди, при белодробни заболявания с кашлица, при болки и спазми на стомаха и червата.

Още от дълбока древност са използвали червената калина за промиване на рани, при изгаряния, за намаляване на възпалението при артрит, при диабет и затлъстяване.

Билката трябва да се приема по лекарско предписание и лекарски контрол. Начин на употреба:

- Отвара от сухи кори на калина - 1 ч.л. изсушена кора се вари 5 мин в 300 мл вода, прецежда се и се пие по 1 кафена чаша 3 пъти дневно преди храна;

- Отвара от сухи плодове - 1 с.л. изсушени плодове се вари 10 мин в 400 мл вода, оставя се да престои 10 мин, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди храна;

Червена калина

- Запарка от сухи кори - 1 ч.л. изсушена и стрита кора се залива с 250 мл вряла вода, оставя се да престои 15 мин, прецежда се и се изпива на глътки;

- Запарка от сухи плодове - 2 с.л. изсушени плодове се заливат с 2 ч.ч вряла вода, оставят се да престоят 2 часа, прецежда се и се пие по 1 к.ч. 3 пъти дневно.

Може да си направите спиртен извлек от 100 г прясно набрани плодове - изсипвате ги в съд и заливате с 500 мл спирт, оставят се на слънце и след 2 седмици се прецежда и се използва при акне.

Червената калина е силно разклонен храст, достигащ височина до 1.5-4 м. Кората на старите стебла и клони е напукана, а младите стебла са със сиво кафява, гладка с червеникав отенък кора.

Плодовете на червената калина узряват юли, те са костилкови, овални, лъскави, светлочервени, сочни със силно горчив вкус, големи колкото грахово зърно. Обикновено имат по 3 семена. Узряват през септември и октомври.

Растението се среща по скалисти места, край влажни и сенчести широколистни гори и храсталаци до 2400 м надморска височина.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати