gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сладолед на закуска ни прави по-умни!

Сладолед на закуска ни прави по-умни!

ядене на сладолед
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

Само една лъжичка сладолед на закуска може да ни осигури неочакван тласък на мозъчната активност, показва ново проучване. Според японския учен Йошихико Кога първото нещо, което трябва да прави всеки човек сутрин, е да хапне три супени лъжици сладолед. След това, за да събудим напълно мозъка си и да се подготвим за предстоящия работен ден, трябва да решим няколко логически задачи на компютъра, казва още експертът.

Професор Кога открил, че когато хората са яли сладолед на закуска, показват по-добро време на реакция и обработват много по-бързо информацията от такива, които са предпочели да хапнат друг вид храна.

За да докаже тезата си, той заедно с екипа си измерил мозъчните вълни на две групи хора от по десет човека. Едната закусвала със сладолед в продължение на седмица, а друга яла овесени ядки с кисело мляко. При първите доброволци във вкусния експеримент било отчетено повишаване на алфа вълните в мозъка. Тези вълни, както се знае, са отговори за концентрацията, релаксацията и психическата координация.

Във втората част на експеримента ученът заменил сладоледа със студена вода, за да провери дали просто температурата на вкусния десерт не е определяща за екстремното събуждане на мозъка. Повторните измервания на мозъчните вълни също показали известно завишаване на умствената работоспособност и бдителност, но то било значително по-ниско от това, което предизвиквал сладоледът.

сладолед

Професор Кога, който е експерт по психофизиология в Токийския университет, се занимава основно с психология на взаимодействието между тялото и ума. Основната насока на изследванията му в последните тридесет години е въздействието на някои ястия и аромати на стреса и стареенето.

В предишно свое изследване японският учен успешно доказа, че едно от най-големите природни богатства, дадени на човека, е гинко билобата. Бавно растящото растение освен мощен стимулатор на мозъчните вълни има изключително силен антистрес ефект, а честата употреба на билката забавя процесите на стареенето и изчиства тялото от вредните токсини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати