Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кулинарни традиции и вкусотии на холандците

Кулинарни традиции и вкусотии на холандците

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74818
Риба с картофи

Кралство Нидерландия, наричано още Холандия, е държава в Северозападна Европа, която включва и Нидерландските Антили и Аруба. Под името Холандия обикновено се разбира европейската част на страната, която граничи на север и запад със Северно море, с Белгия - на юг, и с Германия - на изток.

Нидерландия е една от най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света и е известна с дигите си, вятърните мелници, дървените обувки, лалетата и толерантността в обществото. Страната има богата материална и духовна култура.

Нидерландия не се отличава с голямо разнообразие, за което вероятната причина са неблагоприятните климитично-географски условия. В нидерландската кухня основно място заемат зеленчуците, които изместват месото. Най-често срещаният зеленчук на масата на местните жители е картофът, следван от зелето, морковите и ряпата.

Най-популярни в страната и в света са нидерландските сирена. В Холандия почти не се използват пикантни подправки, но за сметка на това се използват много често мазни сосове /разгледай галерията/, които са получени при готвене на месо.

В страната много обичат стековете. Когато настъпи сезонът на лова, приготвят ястия от сърна, фазан, яребица и заек. Най-честите гарнитури са оризът и всички видове зеленчуци, както и ябълковата каша и картофите в различна обработка.

В Нидерландия държат много на силната закуска, която включва шунка, яйца, сирене, масло, хляб, плодове, кафе с мляко, което местните жители могат да пият цял ден, шоколад или чай. За сметка на закуската обядът е по-лек - супа, ястие от яйца или риба или пък популярните в страната сандвичи.

Главното хранене за деня е вечерята. Може да ви поднесат супа, месо, зеленчуци, картофи или салата. Известните в страната специалитети са суровата херинга, пушената змиорка, както и голямо разнообразие от сирена, сред които може да откриете популярните в цял свят Едам и Гауда.

Други специалитети, които може да опитате, са палачинки с кренвирши, пилешки крокетчета с шунка, спаначен стамппот, хутспот - ястие от картофи, зеленчуци и месо, което най-често е телешко.

Поради своето колониално минало в кухнята на страната се наблюдава значително азиатско влияние. Характерни за Нидерландия са твърдите, жълти сирена, които са произведени от краве мляко, като Гауда, Маасдамер, Амерландер и др. Типичният за Холандия начин на правене на сирената е примесването на подправки в първите етапи на производство.

Традиционният за страната хляб се прави с мая и в миналото е бил луксозна храна, като се е правел и с мляко, освен с вода. В Нидерландия може да откриете и сладък вариант на хляба, в който при месене на тестото се добавят големи бучки захар. От 70-те години на 20-ти век в страната се произвежда предимно пълнозърнест хляб, който често се смесва с допълнителни сирена.

Виното не е на почит в нидерландската кухня, но за сметка на това има доста видове бира и други по-силно алкохолни напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати