Кулинарни тънкости при приготвянето на азиатски ястия

Азиатската кухня използва голямо разнообразие от храни (месо, гъби, зеленчуци, яйца, ядки, плодове, риба и др.), като същевременно изключва продукти със съдържание на холестерол, с изключение на яйцата. Приготвят се и се поднасят много и различни ястия в малки порции. Ястията винаги са цветни и естетично оформени, често комбинирани с ориз или питки.

Причината за необикновения вкус на азиатските ястия е комбинирането на продуктите и подправките по такъв начин, че качествата им взаимно да се допълват.

Начинът на нарязване на продуктите е не по-малко важен етап от подбора на продуктите, тъй като е съобразен с последващата топлинна обработка. Понякога се налага леко замразяване, за да се улесни нарязването. Продуктите могат да бъдат нарязани по най-различни начини.

Когато трябва да се оформят едри или дребни кубчета, първо се нарязват филийки с дебелина около 1 см, после се начукват леко и след това се нарязват на кубчета отново през 1см. Когато целта е да се нарежат по-дребни кубчета, първо се нарязват филийки с дебелина около 2 мм, после филийките се нарязват на ленти, а лентите на много дребни кубчета. Дребните кубчета се използват основно при подготовката на пълнежи.

Когато се оформят пръчици, продуктите се нарязват на филии с дебелина около 1 см, а после на пръчки с дължина около 6см.

Когато целта е да се оформят лентички, месото трябва да се подготви предварително, като се изчисти от сухожилия, ципи и тлъстини. Тогава се реже по посока на влакната с дебелина около 2 мм и дължина около 6 см.

Когато се оформят филии, месото се нарязва напряко на влакната. Добре е да е леко замразено преди нарязването. Филиите трябва да са с дебелина 2 мм и размери около 3х5 см.

Когато продуктите се оформят като парчета, те трябва да са с размери 7х7см, нарязани напряко на тънки филийки.

Най-честите продукти и подправки, които се използват при готвене на азиатска храна са:

1. Кокосово мляко - може да се купи готово или да се направи в домашни условия, като се смесят кокосово брашно с гореща вода в отношение 1:2 и се разбива с миксер. Оставя се да престои около час и се прецежда през сито;

2. Фиде - използва се като добавка към супи или като основно ястие, комбинирано с различни зеленчуци. Прави се от оризово нишесте;

3. Аспержи - използват се пресни и сварени в солена вода, както и консервирани;

4. Бамбукови връхчета - това са младите връхчета от бамбук. Използват се като добавка към супи, меса или салати. У нас подобна роля играят праз или алабаш;

5. Гъби - печурки или черна гъба (като заместител може да се използват пачи крак, кладница). Изчистват се и се измиват. Ако са сушени трябва да се накиснат в гореща вода, за да набъбнат;

6. Бразилски орех - използва се като добавка към ястия и тестени изделия;

7. Бадеми - използват се като добавка към ястия и сладкарски изделия. Консумират се, като преди това се заливат с вряла вода и се обелят;

8. Табаско - използва се за подправяне на салати. Много е лютив и се прави от чушки "Чили"от туршия;

9. Анасон и звездовиден анасон - използват се при приготвянето на сладкиши и курабии, при печене на меса и теста;

10. Джинджифил - Клонките му се използват пресни, а корените се обелват и настъргват. Преди да се използва, се накисва във вода;

11. Джинджифилово вино - към 500 мл десертно вино се добавят 2 ч.л. джинджифил. Сварява се и после се охлажда. Съхранява се в бутилка в хладилник;

12. Куркума - има жълт цвят и остър аромат;

13. Къри - това е смес от подправки с жълт цвят и лютив вкус;

14. Кардамон - използват го за тестени ястия и колбаси;

15. Кориандър - изпозлват го при меса, колбаси, маринати и теста;

16. Пипер;

17. морски дарове (миди, раци, скариди)

18. Соев сос;

19. Сусамово олио;

20. Чили - лютивите чушлета могат да се използват цели или счукани на дребно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати