Спанак и мед пазят бъдещите майки от Спина бифида

Спанак
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Лекари от шотландската асоциация на вродени заболявания на гръбначния стълб съветват жените в детеродна възраст да вземат голямо количество фолиева киселина, благодарение на която бъдещите им деца няма да страдат от спина бифида.

Спина бифида е вроден дефект на развитието на плода. Не се изгражда напълно гръбнакът на плода по време на бременността или по-точно - прешлените, които покриват гръбначния мозък, не се сключват правилно. Основните симптоми на дефект са парализа на долните крайници, инконтиненция и умствена изостаналост, причинени от хидроцефалия обикновено.

През последната година във Великобритания са родени 15 деца със спина бифида. Тази цифра е два пъти над стандартната статистика. Според учените броят на децата, страдащи от това заболяване се е увеличил поради факта, че бременностите често са непланирани и майките започват да вземат фолиева киселина твърде късно.

Смути със Спанак

Ако образуваните ембриони до четвъртата седмица развият Спина бифида, то приемът на фолиева киселина след това е безполезен. Фактът е, че фолиевата киселина значително намалява риска от спина бифида и това отдавна е известно. Животните и хората не синтезират този водноразтворим витамин от група В и затова е нужно да го получават заедно с храна или чрез чревната микрофлора.

Фолиевата киселина се съдържа в зелените листни зеленчуци като спанак, бобови растения, кафяв ориз, хляб от пшенично брашно, мая, тя е част и от меда. В много страни законодателството задължава производителите на брашно и зърнени продукти да обогатяват своите продукти с фолиева киселина.

Мед

Експерти от агенциите за хранителни стандарти препоръчват на жените до дванадесетата седмица на бременността да вземат 400 микрограма (1 микрограм равнява на 0.001 милиграма) фолиева киселина дневно. Жените, които имат вече бременност, засегната от спина бифида, или самите те са родени със спина бифида, трябва да вземат 10-12 пъти по-голяма ежедневна доза от стандартно препоръчваната поне два месеца преди забременяване.

Препоръчителните количества варират между 4 мг и 5 мг на ден.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати