Белият чай - известни и неизвестни факти

1 от 5 Снимки

Подобрява сърдечно-съдовата система


Това се дължи на наличието на катехини, които спадат към групата на полифенолните антиоксиданти. Тяхното действие спомага за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, подобряване на функцията на кръвоносните съдове, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Белият чай има деликатен сладък вкус. Отглежда се и се добива главно в Китай, Тайван, Тайланд Северен и Източен Непал. Прави се от пъпките на растението Camellia Sinensis, от което се произвеждат зеленият и черният чай. За да се получи така нареченият бял чай, пъпките на растението, веднага след като бъдат обрани, се изсушават на пара. При този процес се избягва окислението, и така полученият продукт е богат на антиоксиданти.

Нарича се бял чай заради фините сребристо-бели власинки по отворените пъпки на растението. Всъщност малко известен е фактът, че за производството на бял чай са необходими голямо внимание и усилия. Избират се специални сортове, които се отглеждат в градини, няколко години преди първата беритба.

Чаят може да се бере за кратко време през годината, това именно го прави рядък и ценен. Сушенето на пара позволява растението да не се свие, за разлика от черния и зеления чай. Именно той е най-малко преработваният чай от всички видове.

Растението Camellia Sinensis има високо съдържание на полифеноли. Освен това е доказано наличието на катехини, а за тях е известно, че спомагат за намаляване на атеросклеротичните плаки, инсулти, предотвратяват появата на ракови заболявания и др. Различни са ползите от пиенето на отвара от бял чай. В горната галерия може да видите още от ползите на невероятния бял чай.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати