gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хиперфагия - когато преяждането е болест

Хиперфагия - когато преяждането е болест

Хиперфагия - когато преяждането е болест

Какво представлява хиперфагията?

Наред с булимията и анорексията, хиперфагията е класирана като патологично хранително разстройство. Характеризира се с безконтролно и бързо поглъщане на големи количества храна. За гиперфагия може да се говори, когато са налице поне три от следните критерии: по-бързо хранене, отколкото са средните норми, хранене без усещане за глад, поглъщане на храна, докато се усети тежест в стомаха, неудобство за хранене в присъствие на други хора, отвращение към храната, чувство за вина след хранене.

По какво се отличава от булимията?

Има много сходни черти между хиперфагията и булимията, но това, което ги отличава, е стремежът към елиминиране на погълнатото при булимията - умишлено повръщане, прием на лаксативи, интензивна физическа активност, периоди на лишаване от храна. Жертвите на хиперфагията почти винаги имат излишно телесно тегло, а много често страдат направо от затлъстяване. За тях храненето е начин за преодоляване на негативни чувства.

Какви са признаците на хиперфагия?

Булимия и хииперфагия

Невинаги е лесно да разберем дали някой близък човек е засегнат от хиперфагията, защото тя кара хората да се изолират и да се хранят в самота, тайно да изхвърлят празните опаковки на изядените храни и да попълват незабелязано от другите резервите от хранителни продукти.

Ясен показател е наднорменото телесно тегло. Други признаци са раздразнителността и чувството на тъга, които могат да се развият дори до депресия. Разбира се, поведението на масата също е показателно - прекалено обилно хранене или напротив - съвсем оскъдно, което пък говори за предходна криза с преяждане.

Има ли рискови фактори?

Хиперфагията засяга наравно мъжете и жените, децата и подрастващите. Все пак младите момичета имат превес в статистиките. Те най-често изпадат в зависимост от наложените модели на слаби тела, това ги кара да се хранят оскъдно, да прескачат хранения, да изключват напълно мазнините и захарите от менюто си, а всичко това води до хранителен дисбаланс, който е предпоставка за хиперфагия.

Хиперфагията се отключва от негативни чувства (тъга, страх, безпокойство), произхождащи от травмиращи преживявания в детството (физически и психически тормоз) или драматични моменти в живота (загуба на близък човек, развод). Понякога решаващо значение има усещането за емоционален дефицит - липса на подкрепа и обич от страна на близките, социална изолация. Всичко това може да се случи както на един асоциален човек в несигурно професионално положение, така и на претоварен от работа амбициозен човек, който смята, че не се справя на нужната висота.

Как се лекува хиперфагия?

Хиперфагия

Тъй като причините за хиперфагията са многобройни и различни при всеки човек, и лечебните подходи са разнообразни. Засегнатите от заболяването трябва да се консултират с диетолог, но и с психолог.

Диетологът може да изготви индивидуална хранителна програма, изградена върху няколко основни положения - възможно най-често хранене заедно с членовете на семейството, бавно дъвчене, осъзнаване на големината на порциите, икономично пазаруване (например 1 пакет бисквити седмично) и др.

Психологът, от своя страна, може да помогне за изясняване на корените на проблема. Когнитивните и поведенческите терапии дават най-добър резултат. Тяхната цел е участниците да се научат да разпознават факторите, които отключват кризите, да овладяват негативните усещания и ниската самооценка.

В същото време се търси това, което е важно за конкретната личност и може да даде допълнителен или различен смисъл на живота. Интересен метод, който дава положителни резултати, е съзнателната медитация, която помага за филтриране отрицателните чувства и замяната им с положителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати